Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Pierre LelloucheAfganisztáni különmegbízottat nevezett ki Nicolas Sarkozy francia elnök Pierre Lellouche-nak, egy jó amerikai kapcsolatokkal rendelkező NATO-szakértőnek a személyében - írja hétfői számában a Le Figaro.

A párizsi napilap szerint Lellouche különmegbízotti minőségében az afganisztáni mellett a pakisztáni ügyeket is koordinálja majd és szorosan együtt kell működnie a NATO-irányítású afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) tevékenykedő szövetségesekkel.

Az ISAF kötelékében jelenleg egy 2800 fős francia alakulat állomásozik az ázsiai országban, köztük 300 katonai kiképző.

A francia vezetés igen ritkán nevez ki egész térségekért felelős különmegbízottat. Sarkozy a mostani lépéssel az amerikai és a német példát követi. Barack Obama amerikai elnök Richard Holbrooke volt ENSZ-nagykövetet nevezte ki afganisztáni-pakisztáni diplomáciai különmegbízottnak, a német kormány pedig Bernd Mützelburg korábbi indiai nagykövetet.

Az Egyesült Államok az utóbbi időben többször jelezte, hogy a válsággal sújtott régióban számít az európaiak támogatására és további csapatok kiküldésére. Franciaország ez utóbbitól mostanáig elzárkózott.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó