Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia parlament kedden kezdi megvitatni Sarkozy javaslatát a képzett munkavállalók bevándorlásának támogatásáról, amellyel párhuzamosan megszigorítanák a családegyesítõ bevándorlási politikát és megszüntetnék a tíz éve Franciaországban tartózkodó illegális bevándorlóknak automatikusan járó tartózkodási engedély kiadását. Ez utóbbi évente átlagban háromezer külföldit érintett.

Ennek kapcsán a felmérés azt vizsgálta, hogy a bevándorlásról melyik francia politikus véleményét támogatják a leginkább a megkérdezettek. Az elsõ helyre a belügyminiszter került 47 százalékkal, bár a franciák többsége (52 százaléka) nem érzi közel magához Sarkozy véleményét. Jean-Marie Le Pen, a szélsõjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökének idegengyûlölõ felfogását a bevándorlásról a franciák 20 százaléka vallja magáénak, s 79 százalékuk elutasítja.

Sokan azzal vádolták a belügyminisztert, hogy múlt heti kijelentésével - miszerint "azok a külföldiek, akik nem szeretik Franciaországot, ne zavartassák magukat, és távozzanak" -, a szélsõjobboldali szavazók felé kacsingat a 2007-es elnökválasztás legesélyesebbnek tartott jobboldali jelöltjeként.

Sarkozy törvényjavaslatát a parlamenti vita megkezdése elõtt számos támadás érte az ellenzék, szakértõk és az egyházak részérõl, amelyek a képzett munkaerõ behozatalához nem tartják szükségesnek egy új törvény bevezetését a családegyesítés visszaszorítására.

A keresztény egyházak képviselõit és muzulmán vezetõket Franciaországban páratlan módon szombaton fogadta Dominique de Villepin kormányfõ. Tiltakozó levelükben az egyházi vezetõk arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat a külföldiek helyzetének bizonytalanabbá tételének veszélyét hordozza magában, s a törvényhozó szándéka ellenére növelni fogja az illegális bevándorlók számát Franciaországban.

Emberi jogi szervezetek felhívására szombat délután "együtt az eldobható bevándorlás ellen" jelmondattal a szervezõk szerint 10 és 15 ezer között volt azok száma, aki három órán vonultak Párizsban a törvénytervezet ellen tiltakozva.

A Franciaországban tavaly kiadott 160 ezer tartózkodási engedélybõl alig 11 ezer, azaz 6,8 százalék érintett külföldi munkavállalót, a többi az országba egy francia állampolgárhoz családegyesítés, elsõsorban házasság útján érkezett külföldi állampolgárra vonatkozott. (Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó