Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tavalyi irodalmi Nobel-díj egyik nagy esélyesének tartott, Franciaországban élõ és franciául író algériai Asszia Dzsebar (valódi nevén Fatma-Zohra Imalhayene) írónõt és történészt a két ország nagyköveteinek jelenlétében ünnepélyesen fogadták az elhunyt Georges Vedel alkotmányjogász helyére a 38 halhatatlan sorába. Dzsebar a Francia Akadémia negyedik nõi tagja.

A hat évvel ezelõtt az egyik legrangosabb német irodalmi díjjal, a könyvszakma békedíjával kitüntetett írónõ Franciaországban szinte ismeretlen. Maga is elismeri, hogy választott hazájában magánytól szenved, míg Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban elismert íróként tartják számon.

Asszia Dzsebar akadémiai tagsága több szempontból is szimbolikus értékkel bír. A hetven évvel ezelõtt Algériában született, majd Párizsban tanult írónõ 15 regényében elkötelezte magát a nõk szabadsága mellett, elsõsorban az algériai társadalomban. Emellett a francia nyelv szerelemese és hirdetõje, mint a francia akadémia valamennyi tagja. Az illusztris intézmény ugyanis a francia nyelv legjelentõsebb képviselõit - legyen szó írókról, orvosokról, filozófusokról vagy egyházi méltóságokról - tömöríti magába.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó