Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Már több mint öt hónap telt el a választások óta és Belgiumnak még mindig nincs kormánya, mert a vallon és flamand pártok nem tudtak megegyezni a koalíciókötésrõl. Az elmérgesedõ vita azonban újabb szintet ért el, amikor a flamand pártok szavazatával, a brüsszeli kertvárosokban élõ több tízezer franciaajkú belgát megfosztották attól a lehetõségtõl, hogy francia nyelvû pártokra szavazhassanak - írja a The Independent.

A vallon politikusok - a szavazás elõtt - figyelmeztettek, hogy provokációnak tekintenék a lépést, amely lehetetlenné teheti, hogy az ország két, fõ nyelvi közössége koalíciót kössön. A flamand politikusok azonban ragaszkodtak a szavazáshoz, miután a vallon pártok tiltakozásul kivonultak az ülésterembõl. A francia nyelvû pártok szerint ezzel összeomolhatnak a koalíciós tárgyalások, de valamiféle ügyvezetõ kormány létrehozását támogatnák, amíg a hangulat nem csillapodik.

Az elmúlt hetekben pedig úgy tûnt, hogy sikerülhet elõrelépni a kormányprogram egyeztetésében olyan vitatott területeken is, mint a bevándorlás, és a gazdaságpolitika. A tárgyalásokon azonban nem sikerült semmilyen megállapodásra jutni a nyelvi és alkotmányos kérdésekben, mint például Nagy-Brüsszel szavazati jogainak ügye. Több tízezer vallon költözött ugyanis a fõleg francia nyelvû fõváros, elméletileg flamand többségû elõvárosaiba.

{mosimage}

A régi szabályok szerint rájuk nem vonatkozott az a törvény, amely elõírja, hogy a flamand többségû területeken csak flamand pártokra lehet szavazni az országos választásokon. Eddig egy választókörzetbe tartozott a fõváros és környéke, amelyben bármilyen pártra lehetett szavazni. A flamand politikusok azonban régóta kifogásolták, hogy ez sérti az 1950-es években megállapított, egyértelmû nyelvi választóvonalat. A szavazás eredményeképpen 120 ezer vallon a brüsszeli elõvárosokban mostantól csak flamand politikusokra szavazhat.

Ez csak a legújabb nyelvi konfliktus Belgiumban azóta, hogy több mint 150 napja nincs kormánya az országnak. A gazdagabb flamand tartomány lakói közül sokan szeretnék Flandria függetlenségét, mert szerintük a szegényebb Vallónia az õ pénzükbõl él. Megfigyelõk szerint a szeparatizmus afféle reváns az ország többségét kitevõ flamandok részérõl, amiért - a vallóniai ipar hanyatlásáig - lenéztek õket a hagyományosan gazdagabb, és befolyásosabb vallonok. (Forrás: Origo)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó