Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A "megdrágult élet" ellen meghirdetett általános sztrájk miatt teljesen lebénult Guadeloupe szigetére érkezett vasárnap Yves Jégo, tengerentúli ügyekkel foglalkozó francia államtitkár, hogy a holtpontra jutott tárgyalások folytatását elősegítse.

A Franciaországhoz, s így az Európai Unióhoz is tartozó karib-tengeri szigeten gyakorlatilag leállt az élet: zárva vannak az üzletek és a munkahelyek, szünetel az iskolákban a tanítás, benzin hiányában szinte teljesen megszűnt a közlekedés, gyakori az áramszünet. A félmillió lakosú sziget kedvelt turistacélpont, de a hotelek egy része már jelezte: be kell zárniuk, amennyiben a sztrájk folytatódik. 

Az állami tisztviselők azt szeretnék megakadályozni, hogy a megmozdulás átterjedjen Franciaország kontinentális részére is.

A "megdrágul élet" elleni megmozdulást január 20-án egy a 47 helyi párt, szakszervezet és egyesület által létrehozott kollektíva hirdette meg. A 146 követelések között szerepel a lakásbérleti díjak befagyasztása, a minimálbéreknek és a nyugdíjaknak legalább 200 eurós azonnali megemelése a vásárlóerő élénkítésére, az üzemanyagra, az áramra és az ivóvízre kivetett regionális adó, valamint az ingatlanadó, az iskolások menzaköltségének, az alapélelmiszerek és ruhaneműk árának - amelyek nagy részét az anyaországból jelentős árréssel "importálja" a szigetre néhány nagy cég  - csökkentése.

A sztrájkkal párhuzamosan a szigeten található mind a 115 benzinkút január 19-e óta zárva tart. A benzinkutasok - akiknek több, mint fele a Totalhoz tartozik - azt követeli, hogy az állam tiltsa meg a három, közelmúltban alapított helyi benzinforgalmazó cégnek újabb benzinkutak megnyitását.

Miután a tengerentúli francia megye vezetőinek 54 millió eurós intézkedéscsomagját a sztrájkolók elutasították, a francia kormány illetékes tagját küldte a szigetre. Üzletemberek a teljes gazdasági összeomlástól tartanak, amennyiben nem ér véget a szociális konfliktus, az állami tisztviselők pedig azt szeretnék megakadályozni, hogy a megmozdulás átterjedjen Franciaország kontinentális részére is, ahol a gazdasági válsággal szemben nagyobb állami beavatkozást sürgető szakszervezeteknek múlt csütörtökön már sikerült másfélmillió embert utcára hívni. A szakszervezetek a csütörtöki általános sztrájk megismétlését helyezték kilátásba arra az esetre, ha a kormány nem jelent be intézkedéseket a munkahelyek megvédésére és a fogyasztás élénkítésére.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó