Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bírósághoz fordul öt francia reklámellenes egyesület, mert a párizsi közlekedési vállalat, az RATP intelligens reklám-képernyőkkel készül felszerelni a főváros metróállomásait.

A folyadékkristályos képernyőkben elhelyezett érzékelők képesek mérni, hogy hány ember halad el egy adott hirdetőtábla előtt, mennyi ideig nézi, sőt azt is, hogy a kép mely részlete keltette fel a szemlélő érdeklődését. Mindezek után a máris "kémernyőnek" nevezett berendezés személyre szabott sms-üzenetet küldhet a bámészkodó mobiltelefonjára.

Ha nincs kedved olvasni, hallgasd meg az inforadio munkatársát, S. Ráduly Jánost Párizsból!

A "Reklám-támadásokkal szembeni ellenállás" nevű egyesület szerint az új eszköz súlyos támadást jelent a személyi szabadságjogok ellen, hiszen az embereket akaratuk és beleegyezésük ellenére megfigyelik, ráadásul az így nyert információt kereskedelmi célokra használják fel. Emellett úgy vélik, hogy az sms-küldését lehetővé tevő Bluetooth technológia alkalmazása az utasok egészségét is veszélyeztetheti a kibocsátott sugárzás által.

A kémernyők csak azokra a mobiltelefonokra fognak sms-t küldeni, melyek tulajdonosai előzetesen engedélyezték ezt a funkciót.

"Azt kérjük a bíróságtól, hogy rendeljen ki független szakértőt, aki alaposan megvizsgálhatja, hogy mi van a képernyő belsejében" - nyilatkozta a sajtónak az egyesület elnöke. Charlotte Nenner szerint, ha kiderül, hogy a képernyőbe kamerát építettek be, úgy az a videófelügyeletet szabályozó törvény súlyos megsértését jelenti.

Az ellenállók azt is kifogásolják, hogy a közlekedési vállalat vezetése az utasok, sőt a cég alkalmazottainak előzetes tájékoztatása nélkül helyezte el az első képernyőket, melyekből négy már megkezdte működését a párizsi Étoile metrómegállóban.

Az RATP, illetve a tömegközlekedési eszközökön a hirdetéseket elhelyező Metrobus vállalat vezetői egyelőre mindössze azzal védekeznek, hogy a Bluetooth technológiát még nem aktiválták az új típusú reklámtáblákon, illetve, hogy terveik szerint a "kémernyők" amúgy is csak azokra a mobiltelefonokra fognak sms-t küldeni, melyek tulajdonosai előzetesen engedélyezték ezt a funkciót.

A harc tétje mindenesetre óriási: a tervek szerint ugyanis a metrómegállókban összesen 400, a fővárosi és azt körülvevő agglomeráció vasútállomásain pedig további 800 intelligens hirdetőtáblát készülnek elhelyezni.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó