Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nyugalom másik biztosítéka a rendõrség, amelyen belül létezik egy elit alakulat, amelyet kifejezetten erre a célra képeztek ki és szereltek föl.

De a tanulási folyamat Franciaországban is hosszú volt. 1968-ban, a diáklázadások idején Párizs csatatérré vált, aztán késõbb mérséklõdött a tüntetõk harci kedve és a rendõri hatékonyság sem az erõszakosság révén növekedett. A rendfenntartó erõk a megelõzést tekintették elsõdlegesnek. Akivezényelt alakulatok létszáma, felszerelése már önmagában is tiszteletet parancsoló, de még 1986-ban, a heteken át tartó diáktüntetések alatt is elõfordult, hogy túl markánsan léptek föl a rendõrök az õket egyébként tudatosan provokáló tüntetõkkel szemben. Az egyik ilyen repressziónak halálos áldozata volt.

Azóta a rendõrség legfõbb szempontja az ehhez hasonló tragédiák elkerülése, pedig közben a '90-es évek eleje óta megjelentek az úgynevezett törõ-zúzók is, azok a zömében külvárosi fiatalok, akik kizárólag a balhé kedvéért keverednek a tüntetõk közé, általában a megmozdulás végén, amikor már sötétedik és oszló félben van a tömeg. Kirakatokat törnek be, autókat borogatnak és újabban a tünetõk mobiltelefonjára, MP-3-as lejátszójára és pénztárcájára is vadásznak. Velük szemben nem sokat ér a vízágyú, vagy a pajzsos, sisakos élõkordon. A törõ-zúzókat csak egyenként lehet lefülelni, ezt speciálisan kiképzett, civil ruhás rendõrök teszik, akik farmerban, kapucnis dzsekiben vegyülnek a tüntetõk közé.

Közben persze, dolgoznak a videokamerák is és ezért sok olyan randalírozót is elkapnak, aki a tüntetés napján még azt hitte, megúszta. A 2005-ös külvárosi gyújtogatások során a rendõrautók is célpontok voltak, de Sarközy belügyminiszter a mai napig is arra a legbüszkébb, hogy halálos áldozat nélkül sikerült végül is ellenõrizhetõ mederben tartani, majd megfékezni az erõszakot.

(Forrás: MR)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó