Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

2007 Franciaországban biztosan a nõk éve lesz, függetlenül attól, hogy végül is sikerrel végzõdik-e Ségolène Royal nagy politikai kalandja. Mert február 21-én a világszerte referenciaként számon tartott francia éttermi kalauz, a Michelin odaítélte a harmadik csillagot - ez olyasmi, mint a filmszakmában az Oscar, de valójában sokkal több annál - egy 37 éves konyhafõnök nõnek, Anne-Sophie Picnek.

Ilyesmi a híres katalógus fennállásának 107 éve alatt eddig egyszer fordult csak elõ. 1933-ban nyerte el egy szakácsnõ a gasztronómiában létezõ legmagasabb szintû elismerést. Ez akkor azzal volt magyarázható, hogy annak a nemzedéknek a férfitagjait iszonyatosan megtizedelte az elsõ világháború. Vagyis Anne-Sophie Pic az elsõ nõ, aki az egyenlõ pályák - egyenlõ esélyek alapján háromcsillagos lett egy alapvetõen férfiak dominálta szakmai miliõben, a gasztronómiában, amely igencsak hasonlít a francia politikára, ahol eddig a nõk csupán afféle dekoratív asszisztenciaként vállalhattak szerepet.

„Nagy csodálattal figyelem Ségolène Royal pályafutását” - nyilatkozta a háromcsillagos szakács mûvésznõ, de alighanem pillanatnyilag inkább Ségolène tekintheti példaképének Anne-Sophie-t, aki már feljutott a csúcsra. És ez nem volt könnyû. Mert sokszor a dicsõséges családi szakmai örökség inkább teher, mint elõny. Anne-Sophie nagyapja és édesapja is három Michelin-csillaggal büszkélkedhetett. Ebben a környezetben nõtt fel a család egyetlen leánygyermekeként.

Az eredeti öröklõdési forgatókönyv szerint, bátyja vette volna át az évtizedek óta legendás hírû vendéglõ konyhafõnöki tisztét, és Anne-Sophie menedzselte volna a prózaibb üzleti ügyeket. De bátyja nem bírta a konyha stresszét, és talán elég gasztronómiai inspiráció sem volt benne. A Pic-család étterme 1995-ben kétcsillagossá minõsíttetett vissza. Ekkor vette át a konyha irányítását Anne-Sophie, aki formálisan soha, semmilyen kulináriai iskolát vagy tanfolyamot nem végzett. De megérezte, hogy saját éttermüknek, ahogy az egész francia konyhakultúrának, meg kell újulnia. Vagyis a konkurensektõl nem félni, hanem tanulni kell.

Így Anne-Sophie, ahogy a fiatal francia szakácsgeneráció valamennyi tagja, nem szégyellt hónapokon át beosztott konyhai segédként dolgozni Hongkongban, Thaiföldön, Indonéziában, Ausztráliában. Aztán hazajött, és tapasztalatait merész invencióval ötvözte a tradíciókkal. Vagyis a mai francia konyha hihetetlenül sokszínû, és nem fél a globalizációtól, hanem profitál belõle. Ségoléne Royal politikai programja viszont kicsit a franciák politikailag beprogramozott globalizációs félelmeire apellál. Érdemes lenne tehát megkóstolnia Anne-Sophie Pic háromcsillagos receptjeit, de még inkább követni józan praktikumon alapuló szakmai és üzleti filozófiáját. Ahhoz, hogy Anne-Sophie háromcsillagos konyhafõnök legyen, elõször a saját férfi alkalmazottjai elõtt kellett vitathatatlan séffé válnia. A publikum elismerése, a harmadik Michelin-csillag ezután jött. (Forrás: Magyar Rádió)
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó