Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A külföldre sugárzó legnagyobb francia rádió, a Radio France International (RFI) vezetősége csütörtökön bejelentett modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből, és 34 új állás "lehetséges" létrehozásával számol.

Ez összesen 172 munkahely megszűnését fogja jelenteni - közölte Marc Thibault szakszervezeti vezető az üzemi tanács ülését követően. Hozzátette: a vezetőség egyelőre nem beszél leépítési programról. Megpróbálja elkerülni, hogy elbocsátásokra kerüljön sor, s inkább olyan megegyezést javasolt, amelyben a távozások előnyös feltételeiről, például előre hozott, korkedvezményes nyugdíjazásokról lehetne tárgyalni.

A globális modernizációs programot - a tervezet szerint - az RFI-nek a hallgatóságát és pénzügyi helyzetét (2008-ban 9 millió eurós veszteség) tekintve is "nagyon súlyos nehézségeivel" indokolja a vezetőség.

Az RFI megerősítette azt az októberben már bejelentett tervét is, hogy idegen nyelvű adásai közül kellő hallgatóság hiányában hatot: a németet, a lengyelt, a szerbhorvátot, a törököt, az albánt és a laoszit megszünteti. A vezetőség azt viszont cáfolta, hogy lekapcsolná az orosz adást, amelynek megmentéséért több mint ezer aláírással ellátott petíciót juttattak el hozzá, s a perzsa nyelvű sugárzás is megmarad.

Fejlesztések várhatóak viszont az angol, a portugál és "hamarosan" a szuahéli nyelvű programokban, amelyekkel a "geopolitikai prioritásokra" kíván választ adni az RFI, valamint azt a célközönséget kielégíteni, amelyet ezentúl előnyben szeretne részesíteni, nevezetesen Afrikában.

A vezetőség szerint a rádió a jelentős vesztesége miatt került veszélybe, amelyet a büdzsé 98 százalékát biztosító állami támogatás egyre kevésbé tud fedezni a költségvetési megszorítások miatt. Az RFI tagja annak a francia közszolgálati médiacsoportnak, amely a közelmúltban jött létre a rádió valamint a TV5 Monde frankofon televízió és a France 24 hírtelevízió egyesüléséből.

Az 1975-ben létrehozott RFI volt az első francia nyelvű hírrádió. Párizsi székhelyen négyszáz újságírót, világszerte pedig hatszáz tudósítót foglalkoztat. Saját kimutatása szerint 45 millió rendszeres hallgatója van összesen 74 országban.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó