Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt. A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán, és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben.
Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny.

"Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát" – magyarázta az építész.

Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én kora este csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Forrás: life.hu, lefigaro

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó