Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kilencven éve ért véget az első világháború, az évfordulóra az egykor hadban álló országok vezetői emlékeztek a franciaországi Verdunben.

A 20 millió áldozatot követelő háborúról a világ legidősebb veteránja, egy 112 éves volt brit katona azt mondta: soha nem tudja elfelejteni, pedig nagyon szeretné.

Az első világháborút lezáró fegyverszünet 90. évfordulóján tartott ünnepségen Nicolas Sarkozy francia elnök mellett Károly herceg és felesége is részt vett. A hírhedt verduni csata közel egy évig tartott. A lövészárkokban 300 ezer katona lelte halálát.

A négy évig tartó háború lezárásáról Londonban is megemlékeztek. Az eseményen három brit veterán a több száz ezer brit áldozat tiszteletére helyezett el koszorút.

Közöttük a legidősebb ez a 112 éves volt katona, aki egyben az Egyesült Királyság legöregebb embere is. Arról beszél, hogyan élt túl egy bombatámadást.

„Odaértem, és beleestem a nagy lövedék által vájt gödörbe. Nagyon büdös volt. Darabokra tépett karokat, lábakat, emberi húst, meg mindent lehetett látni. Borzalmas volt. Ha nem mozdultam volna el egy lépést jobbra, most nem lennék itt.” – mondja Henry Allingham brit elsõ világháborús veterán.

Allingham rendszeresen tart beszámolókat háborús tapasztalatairól az iskolákban, és reméli, hogy nem lesznek olyan harcok a világon, amilyeneket ő átélt.

(Forrás: atv.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó