Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Francia törvényalkotók elfogadták azt a törvényi kiegészítést, amely a bárokban működő és a fiatalok között nagy népszerűségnek örvendő "igyál amennyit bírsz" italakciók betiltásáról rendelkezik.

Ezek az italakciók ugyanis jelentősen megnövelték a mértéktelen italozás miatt kórházba kerülők számát. A pénteken elfogadott kiegészítés egy olyan új kórházreformra vonatkozó törvény részét képezi, amely egyelőre még a parlament jóváhagyására vár.

A mostani rendelkezés természetesen nem vonatkozna az olyan borkóstoló alkalmakra, illetve azokra a hagyományos vásárokra, amelyek elengedhetetlenül fontosak a francia bortermelők, valamint más alkoholgyártók számára.

A túlzott italfogyasztás egyre növekvő problémát jelent Franciaországban. Az alkoholfogyasztás miatt kórházba került 15 éves kor alatti fiatalok száma 2004 és 2007 között 50 százalékkal emelkedett meg. A helyzeten változtatni kívánó törvényről folyó vita a jövő héten folytatódik.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó