Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A globalizációellenes parasztvezért 2005 novemberében ítélte el a toulouse-i bíróság, amiért egy évvel korábban épes csapatával összesen 130 ezer tõ kukoricát semmisített meg egy amerikai tulajdonban lévõ dél-franciaországi magánterületen. Társainak, köztük francia parlamenti és európai képviselõknek a fellebbezését is elutasította a semmítõszék. 

A most jóváhagyott büntetés végrehajtásának módjáról és idõpontjáról a bíróságnak kell rendelkeznie. Mivel a kiszabott büntetés kevesebb, mint egy év, alternatív megoldás is lehetséges, például az elektromos karkötõ viselete. Bové ugyanakkor már elõre jelezte, hogy ez egy elnökjelölt számára elfogadhatatlan lenne. 

"Ha börtönbe megyek, emelt fõvel teszem. Ez azért történik, mert a demokráciáért harcoltam, azon franciák jogaiért, akik nyolcvan százalékban visszautasítják a génkezelt növényeket" - jelentette ki a politikus az ítélethirdetés után. "Lehet, hogy én leszek az elsõ olyan politikai fogoly, aki egyben elnökjelölt is. Nem számítottam ilyen helyzetre." - tette hozzá. Megerõsítette, hogy a börtönbõl is folytatni kívánja elnökválasztási kampányát. 

A bonyolult eljárás miatt lehetséges, hogy a büntetés végrehajtását a bíróság csak a három hónap múlva esedékes elnökválasztás után rendeli el, s így nem lesz alkalma Bovénak a rács mögül kampányolnia. José Bovét a hetvenes években már többször elítélték radikális megmozdulásokban való részvételért, 1999-ben három hónapot, majd 2002-ben másfél hónapot töltött börtönben egy épülõ gyorsétterem felgyújtásáért, 2003-ban pedig másfél hónapot szintén egy génkezelt ültetvény megsemmisítésért.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó