Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Általános felháborodást váltott ki Franciaországban a már korábbi hasonló megnyilvánulásairól is elhíresült humorista, Dieudonné legújabb provokációja. Még Jean-Marie Le Pen, a "hagyományos" szélsőjobb vezetője is "egy icipicit sokkolónak" minősítette Dieudonné műsorát.

A palesztin ügy védelmezőjeként fellépő Dieudonné "Hülyét csináltam magamból" (J'ai fait l'con) című műsorában a Zenith kabaré színpadára szólította Robert Faurissont, azt a történészt, akit a holokauszt tagadása miatt - amit törvényt tilt Franciaországban - már többször is bíróság elé állítottak, és ott "a felvállalhatatlanság és a pimaszság" díjának elnevezett jelképet adatott át neki egy sárgacsillagos zsidó deportáltnak öltöztetett statisztával.

"Vérlázító"

Dieudonné, a provokátor: nem az első esetA humorista provokációja - amelyet az előadás során ironikusan maga is élete legnagyobb hülyeségének nevezett - tiltakozások sorozatát váltotta ki. Christine Albanel kulturális miniszter "megdöbbenésének" adott hangot, Roger Karoutchi, a parlamenti kapcsolatok államtitkára "vérlázítónak" nevezte Dieudonné fellépését.

A párizsi ügyészség hétfőn vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Dieudonné által megrendezett jelenet kimeríti-e az emberiség elleni bűntett tagadásának vagy az antiszemita sértésnek a tényállását - ezek büntetendő cselekmények a francia törvények szerint.

Még Jean-Marie Le Pen, a "hagyományos" szélsőjobb vezetője is "egy icipicit sokkolónak" minősítette Dieudonné műsorát.

Az SOS Racisme emberjogi szervezet megelégedését fejezte ki az ügyészség fellépésével kapcsolatban. A Fekete Bőrűek Szervezeteinek Reprezentatív Tanácsa nevű szervezet is elítélte a (fekete bőrű) humorista által szervezett "szörnyűséges jelenetet" és a hatóságok részéről határozott fellépést, az állampolgárok részéről mozgósítást sürgetett a rasszizmus, az antiszemitizmus és mindenfajta más intolerancia ellen. A franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) "a szélsőjobb új vezetőjének" minősítette Dieudonnét.

Még Jean-Marie Le Pen, a "hagyományos" szélsőjobb vezetője is "egy icipicit sokkolónak" minősítette Dieudonné műsorát, hozzátéve, hogy továbbra is barátjának tekinti a humoristát.

Több francia internetes portál is bemutatta a jelenetet, amelynek során Dieudonné megölelte a 80. születésnapja alkalmából általa "kitüntetett", magát revizionistának (a holokauszt történelmi leírását "revízió" alá vevő történésznek) nevező Faurissont, akit a francia hatóságok "négationniste" (holokauszt-tagadó) kifejezéssel illetnek.

Éljen a szólás szabadsága?!

A Faurisson mellett zajosan tüntető közönséghez Dieudonné így beszélt: "Tapsotok meglehetősen messze fog visszhangozni. Az, hogy Ön itt van és a mi kézfogásunk már önmagában is botrány". "Nem szoktam hozzá az ilyen fogadtatáshoz, mivel engem általában a történelem gengszterének tekintenek. Azt mondod nekünk, hülyének adtad ki magad. Ez biztos, de ma este valóban hülyeséget csinálsz" - válaszolt Faurisson, mire Dieudonné: "Mi több, ez életem legnagyobb hülyesége".

A humorista a Journal du Dimanche-nak nyilatkozva a "szólásszabadságra hivatkozva" védte fellépését.

Faurisson nyilatkozik az iráni tévének: ott szeretik

Dieudonnét a francia bíróság egyszer már 7000 euró pénzbírságra ítélte, amikor "emlékezeti pornográfiának" nevezte a Soa emlékezetét. A vasárnapi újságnak nyilatkozva Dieudonné nem tagadta, hogy célja a provokáció: "A újságírók nem jönnek el előadásaimra, csak akkor reagálnak, ha botrányt csinálok".

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó