Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Kiáltás a csendben – ez a címe a francia színésznõ és állatvédõ új könyvének. Jóllehet a több mint kétszáz oldalas kötet már hónapok óta kapható a boltokban, még ma is feltûnést kelt, mivel a francia emberjogi liga, valamint a rasszizmus elleni, a népek közti barátságért síkra szálló szervezet, az MRAP a fajgyûlölet felkorbácsolásával vádolja az egykori filmdívát.

Egyes francia irodalomkritikusok „robbanékony röpiratnak” nevezték a könyvet, amelyben a színésznõ általánosságban bírálja a dekadens francia társadalmat. Nem ússza meg szárazon sem a francia iskola, amely „az agressziók és a romlás..., mindenféle drogkereskedõ..., leendõ terroristacsoport és óvszerek tömeges használóinak a gyûjtõhelye”, sem pedig a televízió, „a szellemi szegények szabadidõs szórakozása”, ahol csak „vesztesek” és „totál idióták” jutnak szóhoz. Szidalmazza Bardot a homoszexuálisokat is, bár megírja, hogy számos barátja ilyen hajlamú, de ezek nem „riszálják a feneküket ... és nem panaszkodnak folyton eunuch hangon arra, hogy milyen gonoszságokat követnek el ellenük a degenerált heteroszexuálisok” – írja.

Bardot könyve nem kíméletlen társadalmi kritika, hanem egy magányos nõ sötét gondolatainak felsorakoztatása. A könyvben mindenekelõtt az egykor legendás színésznõ embergyûlölete de egyben az élet értelmének kétségbeesett keresése fejezõdik ki.

A könyv utolsó oldalain ugyanis Bardot felteszi a kérdést: „Vajon az jelenti-e a sikert az életben, hogy az ember híressé válik?” „Az jelenti-e, hogy istenítik, elismerik és körül rajongják?” „A dicsõség múlandó, a bukás jóvátehetetlen”. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó