Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

fAz olykor extravagáns megnyilvánulásai miatt a brüsszeli tudósítók egyik kedvencének számító Chirac pénteki sajtóértekezletén azért vont valamiféle mérleget Európa-politikájáról, és sajnálkozott, hogy "nem tett meg mindent, amit kellett volna" az uniós alkotmányról rendezett 2005-ös népszavazás sikeréért. Elismerte, hogy õt is meglepte a referendum EU-szerte válsághangulatot keltõ eredménye, a demagógia felülkerekedése.

Búcsúzott Chirac a francia polgároktól is. Az "éljen soká a köztársaság, éljen soká Franciaország!" szokásos fordulattal zárult rövid vasárnap esti tévébeszédében hivatalosan is bejelentette: nem jelölteti magát az április végi elnökválasztáson, és több mint négy évtizedes politikai pályafutás után visszavonul. Az 1981 óta mind a négy elnökválasztáson indult 74 éves Chirac közlése nem keltett meglepetést, már csak kora és egészségi állapota miatt sem tûnt valószínûnek, hogy ötödször is harcba száll. A pályafutását 1962-ben Georges Pompidou késõbbi miniszterelnök tanácsadójaként kezdõ, a parlamentbe elõször 40 évvel ezelõtt bejutott Chirac kétszer volt kormányfõ, és 18 éven át irányította polgármesterként Párizst. Elnökké elõször 1995-ben választották, de második ciklusát - amely 2002-ben a második fordulóban a szélsõjobboldali Jean-Marie Le Pen felett aratott elsöprõ gyõzelemmel, majd 2003 elején az iraki amerikai katonai beavatkozás elleni fellépéssel kezdõdött - a jobboldal 2004-es regionális és helyi választásokon elszenvedett katasztrofális veresége óta súlyos politikai kudarcok kísérték.

A megbukott EU-referendumot 2005 õszén az elõvárosi zavargások nyomán rendkívüli állapot kihirdetése követte, majd 2006 tavaszán a kormány munkaügyi reformjai ellen bontakozott ki rég nem látott tiltakozás. Ahogy olvadt Chirac és az utódául szánt Dominique de Villepin kormányfõ népszerûsége, hívei egyre nagyobb számban álltak át a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt, a kormányzó - Chirac által alapított - UMP-t vezetõ Nicolas Sarkozy oldalára. Sarkozy még a múlt héten is abban bízott, hogy egykori mentora, akivel az utóbbi években feszültté vált a viszonya, támogatásáról biztosítja. Az államfõ azonban vasárnap jelezte: csak késõbb árulja el, melyik elnökjelöltre adja voksát. Pedig az Élysée-palotától lassan elköszönõ Chirac szavai sokat számíthatnak a versengésben, amely az utóbbi hetekben egyre kiegyensúlyozottabb. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a 28 százalékkal vezetõ Sarkozy nyomában lévõ baloldali jelölt, a 23 százalékos Ségolene Royal mellé felzárkózott a néhány hete még esélytelennek tartott centrista Francois Bayrou, aki akár a május 6-ai második fordulóba is bejuthat. Villepin mindenesetre már jelezte, hogy támogatja Sarkozyt. (Forrás: HVG)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó