Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A franciák előrukkoltak egy olyan olcsó megoldással, amelyhez jogosítványra sincs szükség.

Tavaly még koncepcióautó volt, idén már valóság. Tavasztól érkezik több európai országba a 2019-ben bemutatott tanulmányautó leegyszerűsített változata. A hamarosan megjelenő Citroën Ami közösségi autózásra lett tervezve. Az elektromos miniautó jónéhány alapvető kényelmi funkciótól mentes, azonban az ára miatt úgy gondoljuk, sokan hajlandók lesznek szemet hunyni hiányosságai felett.

A Citroën megvalósította az Ami One koncepciót, azonban alaposan leegyszerűsítették annak érdekében, hogy az árcetlin 6000 dollár, vagyis kevesebb mint 2 millió forint szerepeljen. A fenntartása akár havi 6000 ft is lehet és Franciaországban már 14 éves kortól vezetheti bárki, jogosítvány nélkül is. Az Európai Unió többi országában csak 16 évesnél idősebbek ülhetnek az elektromos autónak látszó könnyű négykerekű motor volánja mögé.

2,4 méteres hosszával es 1,39 méteres szélességével igazi kompaktautó. Az akkumulátor 5,5 kWh-s, amihez a Citroën háromórás töltési időt és 70 km-es hatótávot ígér. Sőt, elektromos autó töltőkábel mellett, hagyományos 220 V-os konnektorhoz csatlakoztatva is tölthető.

A Citroën elsősorban városi közösségi autózásra, így autómegosztó-szolgáltatások kínálatába szánja az Amit. Ahol elérhető ez a konstrukció, ott nagyon jutányos díjazásra számíthatnak az autósok a Citroëntől. A havidíjas változat, 2644 eurós letét kifizetése után mindössze havi 20 euróba kerül. Ugyanakkor a városi elektromos roller szolgáltatás mintájára percdíjban 0,26 eurócentért, vagy havi bérlésre 9,90 euróért is használhatjuk a francia törpeautót.

Bemutatkozik a Citroën AMI : 

A Citroën Ami előrendelése március 30-tól lehetséges Franciaországban, az első modellek leszállítása pedig júniusra lesz esedékes. A törpeautó nyár végéig megjelenik még Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban, Portugáliában és Németországban is. Átszámítva kétmillió forintos árával a Citroën Ami a legolcsóbb elektromos autó lesz a piacon, így meg van benne a potenciál, hogy egyben a legszélesebb körben elterjedő villanyautó legyen.


Forrás: alapjarat

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó