Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Paris: Pour louer son appartement sur Airbnb, il faudra s'enregistrer à partir d'octobre –  Párizs: aki az Airbnb-n akarja kiadni a lakását, októbertől regisztárlnia kell magát.

La ville de Paris devrait obliger à partir du mois d’octobre les propriétaires qui souhaitent louer leur logement sur des plateformes type Airbnb à se déclarer en demandant un numéro d’enregistrement. Cette obligation devrait être adoptée au prochain Conseil de Paris, en juin afin de freiner le développement du phénomène participant à la spéculation immobilière.

Párizs városa várhatóan októbertől kötelezi azokat a lakástulajdonosokat, akik az Airbnb-típusú online piactereken kívánják bérbe adni a lakásukat, hogy ezt hivatalosan jelentsék be, és kérjenek regisztrációs számot. Az erre vonatkozó rendelkezést a párizsi önkormányzat várhatóan a következő közgyűlésén fogadja el, azzal a céllal, hogy megfékezze az ingatlanspekulációs jelenség terjedését.

En comptant les délais techniques nécessaires, l’enregistrement obligatoire en ligne devrait démarrer en octobre, a précisé Ian Brossat, adjoint PCF au logement de la maire PS de Paris Anne Hidalgo. La loi permet aux communes de plus de 200.000 habitants et à celles de la petite couronne parisienne de créer un numéro d’enregistrement pour les meublés faisant l’objet d’unelocation de courte durée, afin de pouvoir vérifier qu’ils n’excèdent pas la durée limite légale de location de 120 jours par an lorsqu’il s’agit de résidences principales.

A szükséges technikai határidőket figyelembe véve a kötelező online regisztráció a tervek szerint októberben kezdődik – közölte Ian Brossat, Anne Hidalgo szocialista főpolgármester szocialista lakásügyi helyettese. A törvény lehetővé teszi a 200 ezer lakosnál nagyobb, illetve a Párizst övező három megye településeinek, hogy regisztrációs számokat adjanak ki a rövid távú kiadásra szánt bútorozott lakások tulajdonosainak, és ellenőrizzék, hogy az állandó lakcímként bejegyzett lakások kiadási időtartama nem haladja-e meg az évi 120 napot.

Durée maximale des mises en location

Le Conseil de Paris a par ailleurs demandé au nouveau gouvernement, sur proposition UDI-MoDem et à l’unanimité des partis, de donner aux communes la possibilité de pouvoir elles-mêmes fixer la durée maximale légale de ces mises en locations. Sur proposition PCF, avec la seule abstention du groupe Les Républicains, il a également demandé au gouvernement de décider de sanctions pour les propriétaires qui ne s’enregistreraient pas, et de bloquer les annonces en ligne quand elles dépassent le délai légal.

A kiadások maximális időtartama

A Párizsi Tanács a Demokraták és Függetlenek Uniója (UDI) és a Demokratikus Mozgalom (MoDem) közös javaslatára és az összes párt egyetértésével arra kérte az új kormányt, hogy engedélyezze a településeknek, hogy saját maguk szabják meg a lakáskiadások maximális engedélyezett időtartamát. A Francia Kommunista Párt javaslatára – és csak a Republikánusok tartózkodásával – az önkormányzat azt is kérte a kormánytól, hogy határozzon büntetőintézkedésekről azokkal szemben, akik nem regisztráltatják magukat, és tiltsák le az internetes hirdetéseiket, ha azok túllépnek a törvényes határidőn.

Paris multiplie les initiatives pour lutter contre la location meublée touristique illégale, qui se développe dans la capitale au détriment du secteur hôtelier et contribue à une pénurie de logements pour la location non touristique. Selon Ian Brossat, 20.000 logements ont été perdus à Paris depuis cinq ans. Pour Airbnb, qui n’est pas la seule plateforme de ce type, Paris est l’un des premiers marchés du monde avec 65.000 logements revendiqués.

Párizs egyre több kezdeményezést hoz a bútorozott lakások idegenforgalmi célú jogellenes kiadása elleni harc jegyében. Ez utóbbi ugyanis a szállodaipar kárára fejlődik a fővárosban, és hiányt okoz a nem idegenforgalmi célú lakáskiadások piacán. Ian Brossat szerint 20 ezer lakás esett így ki Párizsban a piacról öt év alatt. Az Airbnb-nek – amely nem az egyetlen ilyen jellegű online piactér –, 65 ezer igényelt lakásával Párizs az egyik legnagyobb piaca.

Source : 20minutes

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó