Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nyugat-afrikai állam az elmúlt négy évtizedben alig hallatott magáról. Csend, sokak szerint síri csend honolt az országban, a tábornokból lett elnök, Eyadéma ugyanis kemény kézzel uralkodott népén. Togó a fekete kontinens egyik legszegényebb állama. A lakosság mintegy negyedének nincs munkája, s az amúgy sem erõs gazdaságot túlnépesedés és súlyos külföldi államadósság nyomasztja. A rendkívül fejletlen iparból mindössze a foszfátbányászat érdemel említést, az évi 2,5-3 millió tonnás teljesítménnyel a világ nyolcadik legnagyobb kitermelõje.

Mint "jó apa és uralkodó", a 69 éves Eyadéma kellõ idõben gondoskodott saját utódlásáról, egyik fiát jelölte ki Togó következõ államfõjének. A hadsereg tehát elõre megírt forgatókönyv alapján cselekedett. Halálhírére a határokat azonnal lezárták földön, vízen, levegõben. Így külföldön rekedt a togói parlament Európában tárgyaló elnöke, Fambaré Natchaba Ouattara, akire az alkotmány értelmében átszállt volna átmenetileg, az új választásokig az államfõi hatalom. A vezérkari fõnök, Zakari Nandja azonban rádióbeszédben közölte: a hadsereg az elhunyt államfõ fiát, Foure Gnassingbét jelölte ki az elnöki posztra. S még mielõtt bármi politikai bonyodalom adódhatott volna: a 81 tagú parlament "kéznél lévõ" 67 tagja - egytõl-egyig a kormányzó Togói Népi Tömörülés (RPT) képviselõje - egyhangúlag eltörölte az alaptörvény nemkívánatos passzusait.

Hiába kiáltott puccsot az ellenzék emigrációban élõ vezére, Gilchrist Olympio (a független Togó elsõ elnöke, az állítólag éppen Eyadéma által az 1963-as puccs során megölt Sylvanus Olympio fia), gyakorlatilag tehetetlen, hiszen pártja bojkottálta a legutóbbi választásokat, így a parlamentbõl kiszorult. A "hoppon maradt" Ouattara is tehetetlen külföldrõl. A szomszédos Nigéria, valamint az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tiltakozása, a beígért a szankciók, s nem utolsósorban az elhunyt diktátor nagy barátja, Jacques Chirac francia elnök intõ szava végül arra késztette a togói vezetést, hogy visszatérjen az alkotmányos rendhez.

Az ellenzék csalást emleget, tüntetéseket szervez, s könnyen olyan puskaporossá válhat a helyzet mint nem is olyan régen a szomszédos Elefántcsontparton.
(Forrás: NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó