Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az elmúlt évtized folyamán, számottevően súlyosbodott a kábítószer-fogyasztás Franciaországban.

La consommation de stupéfiants en France s'est considérablement aggravée au cours de la dernière décennie.

A francia Központi Kábítószer és Kábítószer-függőséget  Vizsgáló Laboratórium adatai szerint, a kábítószer-használat fokozatosan növekszik Franciaországban, ahol megközelítőleg 4,6 millió alkalmi fogyasztó és hétszázezer napi használót számlálnak.

La consommation de drogues est en progression constante en France où, selon l’Observatoire français des drogues et des toxicomanies (OFDT), on dénombre environ 4,6 millions de consommateurs occasionnels et 700 000 consommateurs quotidiens.  

Különösen az ifjúság a leggyakoribb fogyasztó. A fiataság körében pedig a fiúk. Becslések szerint 1 200 000 szív kannabisz (vagy marihuana) tartalmú növényi törmeléket tartalmazó cigarettát legalább tízszer egy hónapban és több mint félmillió ember naponta.

Ce sont surtout les jeunes qui en consomment. Et parmi les jeunes, ce sont surtout les garçons. On estime qu’il y a un million deux cent mille personnes qui fument du cannabis au moins 10 fois par mois et plus de 500 000 personnes qui en fument tous les jours.

A tizenhat éves fiatal franciák jelenleg a legnagyobb drogfogyasztók Európában. A fiatalok esetében - akár iskolázottak, akár nem -, ezek a számok figyelemre máltóak. A 15 és 16 év közötti iskolázottak 38%-a már legalább egyszer kísérletezett a kannabisz használatával; 22% nyilatkozta, hogy havonta egyszer kannabisz-fogyasztó.

A l’âge de 16 ans, les jeunes Français sont actuellement les premiers consommateurs d’Europe. Chez les jeunes,  scolarisés  ou  non,  les chiffres  sont  préoccupants.  38%  des  15 - 16 ans  scolarisés ont expérimenté  au  moins  une  fois  le  cannabis;  22%  déclarent une consommation au cours du mois.

A 18-25 éves férfiak 56%-a próbálta ki a kannabiszt szemben a hasonló korú nők 39%-val. A 15 és 64 év közötti férfiak esetében 4,2%- a, míg a nők 1,2%-a rendszeresen használja.

Parmi les 18-25 ans, 56% d'hommes ont expérimenté le cannabis, contre 39% de femmes. Chez les 15-64 ans, 4,2% d'hommes en font un usage régulier, contre 1,2% de femmes.

Ebben a  korosztályban, a kannabisz-fogyasztás olyan gyakorivá vált, mint az alkohol fogyasztás, ráadásul széles körben elterjedt a kettő együttes használata, aminek az a következménye, hogy az egyik súlyosan serkentő hatást vált ki a másikra.

Dans cette tranche d’âge,  l’usage  de cannabis est devenu aussi fréquent que celui de  l’alcool  et l’association de ces deux produits est répandue, l’un potentialisant gravement les effets de l’autre.

 

Az egyre inkább korai életkorban történő fogyasztás (tíz év leforgása alatt megduplázódott a fiatalkorúak körében) növeli a drogok használat vagy a függőség felé vezető problémák kokázatát.

La consommation de plus en plus précoce  (l ’expérimentation chez les mineurs a doublé en 10 ans ) augmente les risques d’évolution vers un usage problématique ou une dépendance.

Egyre több drog-használó kitart a kábítószer-használat mellett a harminc év felettiek között. Azonban felnőtt korban, a rendszeres felhasználók legnagyobb része felhagy a drogfogyasztással. Végezetül, a fiatalság bizonyos hányada - és szerencsére ez a kisebbség, ahol általánossá vált a kannabisz fogyasztása -, összességében, a francia lakosság mintegy 5%-át érinti. 

Un  nombre grandissant d’usagers persiste au-delà de l’âge de 30 ans. Toutefois, à l’âge adulte, la plus grande  partie  des  consommateurs  réguliers  abandonnent. Enfin, si parmi une certaine proportion  de  la  jeunesse,  qui est minoritaire, a  consommation de cannabis s’est banalisée, sur l’ensemble de la population française, elle ne concerne qu’environ 5 % de nos concitoyens.

Source : francetvinfo ; alcoolassistance

 

Hibát találtál? Te máshogyan fordítanád? Szólj hozzá!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó