Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Öt hónappal a francia filmipar példátlan válsága és a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetőségének kollektív lemondása után, a testület csütörtökön széleskörű reformot fogadott el az alapszabályról, amely alapján a döntéshozó bizottságokban ezentúl paritásos alapon osztják szét a tisztségeket a nők és a férfiak között.

Az új alapszabály szerint, amelyet a lemondott vezetők zárt ajtók mögött fogadtak el, az akadémia mind a 4313 tagja szavazhat majd a szeptemberi választáson a vezetőség új tagjaira. A közgyűlés, a vezetőség és az egyesületi irodában dolgozók között is arányos lesz a nők és a férfiak aránya, az elnöki tisztet pedig egy nőből és egy férfiból álló páros fogja betölteni - olvasható az akadémia közleményben, amelyet a filmesek közül sokan átláthatatlansággal vádoltak.

Az új vezetők egyik fő feladata lesz a César-díjakra jelölő testületben is megerősíteni "a paritást, a diverzitást és a reprezentativitást" minél gyorsabban, annak érdekében, hogy meg lehessen szervezni 2021 elején az újabb díjátadót - írták a lemondott vezetők.

Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál korábbi elnöke, a filmakadémia lemondott vezetőségének egyik tagja "a megkezdett folyamat egyik nagyon fontos lépésének" nevezte a csütörtöki szavazást. A 90 éves filmes szakember szerint a filmszakma "jó úton van, és fontos, hogy a César-gálák a lehető legjobb feltételek mellett folytatódjanak".

A 37 éves Audrey Estrougo rendezőnő üdvözölte "a jó kezdetet", de szerinte "konkrét intézkedésekre" lesz szükség a szexuális erőszak ellen, és a nemek közti hatalommegosztás megszervezésére a filmszakmában.

A filmakadémia vezetőség február közepén mondott le több hétig tartó válság után, amely akkor tört ki, amikor a legígéretesebb színészek César-díjára jelöltek vacsoráján kiderült, hogy az akadémia minden magyarázat nélkül visszautasított több olyan vendéget, akiket a fiatal színészek választottak pártfogójuknak. A február végi díjkiosztón végig feszült hangulat uralkodott, miután feminista szervezetek a helyszín közelében tiltakoztak az ellen, hogy a nemi erőszak miatt az Egyesült Államok által negyven éve körözött Roman Polanski Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy című filmje kapta a legtöbb jelölést, majd három Césart el is nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést.


  • L’Académie des Césars adopte la « parité intégrale » dans ses instances dirigeantes
  • Cinq mois après une crise inédite dans le cinéma français et la démission collective de ses dirigeants, l’Académie des Césars a annoncé, jeudi 9 juillet, l’adoption d’une large réforme de ses statuts. Celle-ci prévoit notamment la « parité intégrale » entre hommes et femmes dans ses instances de décision.
  • Désormais, l’ensemble des 4 313 membres de l’Académie qui votent pour décerner les Césars pourront être candidats et choisir leurs représentants au cours d’élections qui doivent avoir lieu avant début septembre, selon les nouveaux statuts, adoptés à huis clos par les administrateurs démissionnaires.
  • L’assemblée générale, le conseil d’administration et le bureau de l’association seront paritaires, avec « un tandem homme-femme pour la présidence », a annoncé, dans un communiqué, l’Académie, qui a été accusée d’opacité et d’entre-soi par de nombreuses personnalités du 7e art.
  • Lorsque ces nouvelles instances seront mises en place, les nouveaux dirigeants devront s’atteler à une deuxième tâche : renforcer « la parité, la diversité et la représentativité » de l’Académie des Césars elle-même, suffisamment rapidement pour pouvoir organiser l’édition 2021.
  • L’Académie franchit une première étape avec cette réforme pour tenter de sauver cette institution, qui organise la cérémonie de remise des récompenses les plus prestigieuses du cinéma français.
  • La direction de l’Académie avait démissionné en bloc mi-février, après plusieurs semaines de crise ouverte. Deux semaines après, la 45e cérémonie des Césars avait tout de même pu se dérouler, mais dans un contexte de grande tension, marqué par des manifestations féministes et le départ fracassant de l’actrice Adèle Haenel quand Roman Polanski, visé par des accusations de viols, s’est vu attribuer le prix de la meilleure réalisation.

  • Forrás: MTI - Le Monde
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó