Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Société Générale (SocGen) és a Crédit Agricole (CA) francia bankok előzetes megállapodást kötöttek befektetési banki részlegeik egybeolvasztásáról.

A két pénzintézet hétfői közlése szerint az új cég 70 százalékban a CA, 30 százalékban a SocGen tulajdonába kerül.

Az új közös egység - 2008 szeptember végi évi adatok szerint - 638 milliárd eurónyi vagyont kezel majd, forgalma 1,8 milliárd eurót ér el, működési eredménye pedig 900 millió euró.

A fúzió révén a világ vezető tíz nagybankjának egyike jöhet létre.

A két nagybank szerint a közösen kezelendő vagyon értéke alapján a negyedik legnagyobb európai befektetési bank, világméretekben pedig a kilencedik legnagyobb bank jöhet létre. Az új közös cég a világ 37 országában 50 millió ügyféllel rendelkezik, ebből 35 millióval Franciaországban.

A fúzió révén jelentős növekedési többletet várnak főként Kínában, Indiában és Dél-Koreában, továbbá évente 120 millió eurós költségmegtakarítást remélnek a következő három évben.

A SocGen/Agricole egyesülés a pénzügyi szektor konszolidációs törekvésének legújabb példája. A szektort megrázták a globális pénzügyi válság következtében elszenvedett veszteségek, a hitelezések befagyása, a pénzek kivonása.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó