Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Aggasztja a francia rendőrséget, hogy egyre több a motoros banda – írja a Le Figaro.

Gilles Aubry, a párizsi bűnügyi rendőrség igazgató-helyettese, az írás szerzője szerint a motoros bandák az 1940-es évek végén tűntek fel az Egyesült Államokban, mára pedig 49 országban működnek. Ma 10 ezer főre becsülik teljes létszámukat, valamennyien szigorúan tiszteletben tartják annak a szervezetnek rítusait és szigorú törvényeit, amelyhez éppen tartoznak. Kifelé a „szelíd motorosok” szabadságvágyát nevezik összekötő erőnek, azonban mára láthatóan az erőszak a meghatározó ebben a törvény peremén élő férfias mikrotársadalomban.

Az igazságszolgáltatás nem mindig ismeri fel a velük kapcsolatos ügyek igazi természetét, például a szélsőjobbal való kapcsolataikat.

Franciaországban 1981-ben született meg a Hell’s Angels első helyi társulása, azóta már megtalálni őket Orléans, Toulouse, Nimes, Avignon, Marseille, Fréjus vagy Colmar utcáin is, becslések szerint mintegy 400-an vannak az országban.

Észak-európai vagy amerikai, igazi háborús vezérként viselkedő testvéreikhez képest a francia motorosok nem tűnnek olyan agresszíveknek – véli a szerző – de egyre többször kerülnek a rendőrség látóterébe különböző bűncselekmények miatt. 2005-ben például Magyarországon vettek őrizetbe elzászi motorosokat, akik rakétavetőkkel és egy kalasnyikovval voltak felszerelve.

Aubry végül így összegzi tapasztalatait: „(A motoros bandák) rendszeresen szerepelnek a nyomozási dossziékban, anélkül azonban, hogy a hatóságok figyelembe vennék annak a szervezetnek a méreteit és felépítését, amely számára dolgoznak. Vagyis az igazságszolgáltatás nem mindig ismeri fel a velük kapcsolatos ügyek igazi természetét, például a szélsőjobbal való kapcsolataikat.”

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó