Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Sarkozy Strasbourgban tartott választási gyûlésén hangsúlyozta: amennyiben megválasztják, új, egyszerûsített uniós alkotmányt fog javasolni, amely szakít a konszenzusos döntéshozatallal, és létrehozza az EU elnöki tisztét, amelyet két és félévenkénti rotációs alapon töltenének be.

Az EU alkotmányos szerzõdését mint a 27 tagállamnak el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Franciaország és Hollandia 2005-ben népszavazáson elutasította az uniós alkotmányt. A francia belügyminiszter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az alkotmányt ratifikáló 18 ország részvételével a minap Madridban tartott tanácskozásra Franciaországot (és Hollandiát) nem hívták meg.

Sarkozy szerint Európa válsága "súlyos és mély", amelyet késlekedés nélkül meg kell oldani. "Ha nem vagyunk képesek nagyon gyorsan reagálni, Európát az elmúlás veszélye fenyegeti, s vele együtt bizonyos értelemben Franciaország eszméjét is" - mondta a francia politikus. (Forrás: MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó