Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Párizsi tiltakozás a brutális gyilkosság ellen  Fotó: Reuters

Tízezrek vonultak az utcára Párizsban az antiszemitizmus és a barbarizmus ellen tüntetve a múlt vasárnap. A francia lapok által hatvanezer fõre becsült tüntetésen jelen volt a francia elit, többek között Lionel Jospin korábbi miniszterelnök, a baloldal egyik lehetséges jelöltje a jövõ évi elnökválasztáson, és a jobboldal favoritja, Nicolas Sarkozy belügyminiszter; de rajtuk kívül ott volt még Jean-Marie Lustiger bíboros, valamint híres tudósok, gondolkodók és színészek. A felvonulás oka egy huszonhárom éves fiatalember, Ilan Halimi (az alsó képen) halála, akit zsidó származása miatt, váltságdíj fejében rabolt el, majd három héttel késõbb brutálisan meggyilkolt egy külvárosi bûnbanda.

A fiatalembert három héttel eltûnése után, február 13-án találták meg a vasúti sínek mellett Párizstól délre, Saint-Genevieve-des-Bois állomástól nem messze. Halimi ekkor még élt, de a nyomozók szerint rettenetes állapotban volt: testének nyolcvan százaléka megégett, arcán és testén vágások voltak. Ilan Halimi nem sokkal késõbb belehalt sérüléseibe.

Bár az a brutalitás, ahogyan a tettesek végeztek a fiatal férfival, önmagában sokkolta a közvéleményt, országos jelentõségûvé azt követõen vált az ügy, hogy a kezdeti titkolózás után fény derült az áldozat zsidó származására. A huszonhárom éves Ilan egy mobiltelefonokat árusító üzletben dolgozott a Boulevard Voltaire-en, Párizs tizenegyedik kerületének kóser boltokkal és zsidó könyvüzletekkel teli utcájában.

A nyomozás azután gyorsult fel, hogy a rendõrség közzétette a bûncselekményben való részvétellel gyanúsított fiatal nõ fantomképét, aki végül feladta magát, és neveket adott meg a rendõrök számára.

Köztük volt egy tizenhét éves iráni származású lány, akirõl kiderült, hogy õ volt a „csali”, akinek segítségével Halimit sikerült elrabolni. A lány a muszlim bûnbanda megbízásából az internet egyik csevegõoldalán ismerkedett össze Ilannal, akivel hamarosan találkozót beszélt meg.

A szomszédos üzletek eladóinak feltûnt az „elég csinos barna lány”, akirõl az egyik tapasztaltabb eladó megállapította, hogy „nem vásárolni, hanem csábítani akar”. A lány öt üzletben is megfordult, mielõtt Ilan Halimival találkozott volna. A tõrbe csalt férfira a remélt szépség helyett elefántcsontparti gengszterek vártak, akik Párizs egyik külvárosi negyedében egy tömbház alagsorába zárták. Itt három hétig tartották fogva, majd a február 13-ára virradó éjszaka egy erdõbe vitték, ahol megkínozták, benzinnel leöntötték, majd felgyújtották. A nyomozók szerint fogvatartói valószínûleg szabadon akarták engedni Ilant, de valami olyan történt – talán felismerte egyiküket –, ami miatt megváltoztatták döntésüket.

A nyomozás során kiderült, hogy az emberrabló banda fõnöke egy elefántcsontparti származású férfi, bizonyos Joszuf Fofana, becenevén „A Barbárok Agya”, aki nem sokkal azután, hogy a gyilkosságra fény derült, Elefántcsontpartra menekült.

A francia hatóságok kérték Fofana kiadatását, akit múlt csütörtökön Abidjanban tartóztattak le. A Liberation címû lap értesülése szerint Fofana korábban zsarolással próbált pénzt kicsikarni áldozataitól, akik mind gazdag és híres emberek.

Fofana Armata Corsa aláírással küldött levelet Jerome Clement-nek, az Arte tévécsatorna tulajdonosának, Rony Braumannak, az Orvosok Határok Nélkül nevû szervezet alapítójának, Joseph Cohen-Sabban ismert párizsi ügyvédnek, illetve több más ismert (zsidó származású) embernek, hogy támogassák a mozgalmat több százezer euróval. A zsarolóleveleket tettek is követték: Rony Brauman ajtajára egy éjszaka két Molotov-koktélt dobtak, amelyek azonban nem robbantak fel. A sikertelen zsarolások után Fofana taktikát váltott, és emberrablásokra állt át. Abidjani letartoztatását követõen a francia rendõröknek bevallotta, hogy hat további emberrablást szándékozott végrehajtani. A francia rendõrségnek azt vallotta, hogy Ilan Halimi elrablásában a lehetséges váltságdíj és nem a férfi zsidó származása játszott szerepet. Az egyik emberrabló azonban – a Haarec címû izraeli lap tudósítása szerint – elmondta, hogy azért égették meg az elrabolt férfi testét cigarettával, mert „zsidó volt”. Ilan anyja a francia hatóságokat okolta azért, hogy tudatosan figyelmen kívül hagyták az antiszemita indítékot a nyomozás során. A rendõrség megtiltotta a szülõknek, hogy telefonon beszéljenek az emberrablókkal, azt remélve, hogy az elektronikus üzeneteket jobban nyomon tudják követni. A megemlékezés napján végül Nicolas Sarkozy belügyminiszter beismerte: „Azért rabolták el és gyilkolták meg Ilant, mert zsidó volt – és ahogy õk mondták: a zsidóknak bõven van pénzük.”

2004-ben a francia politikai élet nem kis felzúdulással fogadta Ariel Saron felhívását, aki azt javasolta, hogy az egyre erõsödõ franciaországi antiszemita cselekmények elõl az ottani zsidók telepedjenek Izraelbe. Cipi Livni izraeli külügyminiszter az ügyben nyilatkozva kiemelte annak fontosságát, hogy a francia polgárok utcára vonultak az antiszemitizmus, az idegengyûlölet és a barbarizmus ellen tüntetve. Az üzenet, amely valójában a franciaországi zsidó közösség felé irányult, érzékelhetõen a francia politikának is szólt, s ezzel most már két fontos ügyben is (Libanon szíriai gyámsága, illetve az iráni atomprogram) sikerült megtalálni a közös hangot. (Forrás: Hetek)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó