Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A konfliktus hátterében törzsi és vallási ellentétek állnak: a világ egyik vezetõ kakaótermelõjének számító ország északi részén élõ muszlimok fellázadtak Laurent Gbagbo ellen, mert szerintük az elnökválasztáson gyõztes politikus csalárd módon ütötte ki a versenybõl vetélytársát, az északi származású Alassane Ouattarát. Elefántcsontparton a nacionalizmus azután vált állampolitikává, hogy a déli keresztény törzsek által uralt politikai élet képtelen megbirkózni a gazdasági nehézségekkel.

Az észak-déli ellentét véres harcokká fajult, s az erõszaknak a volt gyarmattartó Franciaország közremûködésével, 2003 januárjában elfogadott hatalommegosztás volt hivatott véget vetni. Az északi és déli országrészt a mai napig az ENSZ által ellenõrzött tûzszüneti vonal választja ketté. A párizsi nyomásra létrehozott nemzeti egységkormány tavaly tavasszal szétesett. A Gbagbóhoz hû hadsereg novemberben megpróbálta döntésre vinni a dolgot: a légicsapásoknak több francia békefenntartó is áldozatul esett. A trikolóros egységek megsemmisítették Gbagbo légierejét, mire az elnök környezete franciaellenes zavargásokat szított. A tizenhatezer fõs francia kolónia elhagyta Elefántcsontpartot, amelyet az elharapózó erõszak miatt sokan Párizs "kis Irakjának" tartanak.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó