Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A svájci Lausanne egyetemi könyvtára az elsõ ilyen jellegû francia nyelvû intézmény, amely csatlakozik a Google digitális könyvtárához: százezer kötetet bocsát a projekt rendelkezésére, olyan régebbi mûveket, amelyek után már nem kell jogdíjat fizetni.

A Bibliotheque cantonale et universitaire de Lausanne (BCU) kétmillió kötettel rendelkezik. A Google által digitalizálandó elsõ lausanne-i kötetek már õsszel elérhetõek lesznek a világhálón - közölte Hubert Villard, a BCU igazgatója.

A program költségeinek oroszlánrészét a Google állja. A szállítás, a biztosítás, az elektronikus feldolgozás költségeit vállalta az amerikai internetes cég, a svájci kanton hatóságai szinte semmit sem fizetnek majd a munkáért, amelynek költségeit 6-9 millió euróra (1,5-2,25 milliárd forint) becsülik. A BCU fõleg a 17. és 19. század között élt francia szerzõk mûveibõl válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sõt még japán nyelvû köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott. Ezeket a mûveket ingyen lehet majd lehívni az amerikai keresõprogramból - ám arra az esetre, ha késõbb a Google fizetõssé tenné a mûveletet, a BCU szerzõdésben kötötte ki, hogy feltehesse a digitalizált könyveket a saját honlapjára, amely legkésõbb 2008 szeptemberében készül el és ingyenes lesz. (MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó