Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Eleven üresség – a Franciaországban élő Anna Mark, Alexandre Hollan és Bér Sándor közös tárlatával indul Ferenczy Múzeumi Centrum őszi kiállítás sorozata

Marghescu Mária életében mindig fontos szerepe volt a művészetnek: a gimnázium után az orvosi egyetem mellett az Iparművészeti Főiskolára is jelentkezett. Párizsban, a modern művészetek akkori központjában is művészetközelben élt, ezért jó kapcsolatokat alakított ki, amelyekre később galeristaként építhetett.

Marburgban rendezte meg élete első kiállítását, egy lakástárlatot Breznay József festő számára. Münchenbe költözése után a közeli kisvárosban, Grafingban megnyitotta a Grafinger Kunstkabinet nevű galériát, melyet Hannoverben a Galerie Marika Marghescu követett. Galériáiban a legjelentősebb európai kortársak (Joan Miró, Pierre Alechinsky, Gerhard Hoehme, Antoni Tapies, Eduardo Chillida, Günther Uecker) mellett a magyar emigráció (Hollán Sándor, Bér János, Márkus Anna, Hajdu István), valamint számos Szentendrén élő művész (Deim Pál, Orbán Attila, Urbán Teréz) és más magyar alkotók műveit állította ki. A Marghescu-gyűjtemény fontos darabjai a művészkönyvek is Tapiestől Walter de Marián át Márkus Annáig.

A Kigyós Fruzsina által rendezett kiállítás a kollekció egy részét mutatja be a Ferenczy Múzeumban három jelentős, magyar emigráns művész munkáin keresztül. A műveket a tulajdonos a múzeumnak ajándékozza.

Szintén a Ferenczy Múzeumban – a Barcsay Teremben – indul el csütörtökön Ekler Dezső építész építészet-hermeneutikai előadás-sorozata Szentendrei Építészeti Szalon címmel.

Márk Anna

Festő, grafikus. Budapesten tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1946-1950 között. Mestere: Berény Róbert. Az Állami Bábszínház díszlet-és jelmeztervezője volt (1950-1956). Németországban élt, 1959-től Párizsban működik. 1982-1983-ban a párizsi Cité des Arts ösztöndíjasa. A 80-as évektől jelentek meg művészkönyvei. 1964-től rendszeresen voltak egyéni kiállításai Párizsban. 1976-ban Amerikában (Sisti Gallery, Buffalo), 1971-ben Londonban, 1974-ben Zürichben volt egyéni tárlata. Számos párizsi, németországi csoportos kiállítás mellett 1981-ben részt vett a Magyar Nemzeti Galéria kollektív tárlatán. 1982-ben szerepelt a Műcsarnok külföldön élő magyar származású művészeket bemutató kiállításán. Művei párizsi és németországi közgyűjteményekben találhatók meg. Hazai közgyűjtemények közül például a Magyar Nemzeti Galéria és a győri Xantus János Múzeum őrzi több alkotását.

Alexandre Hollan

Hollán Sándor, Alexandre Hollan (Budapest, 1933. december 29.) Franciaországban élő magyar grafikus, festő.

1955-ben szerzett díszletfestő mesteri oklevelet, majd az egri színház műtermében kezdett munkálkodni. 1956-ban kivándorolt, jelenleg Franciaországban él. Mestere volt a párizsi École Nationale Supérieure des Beaux-Arts festőműhelyében Roger Chapelain-Midy. Később diplomát szerzett az École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs grafikai szakán. 1952 és 1976 között illusztrációkból és grafikák készítéséből élt, kiállításai nem voltak. Ezen időszakban évenként több hónapon keresztül tartózkodott a szabad természetben, gépkocsijában lakva szemlélődéssel, rajzolással, festéssel töltötte idejét. Legfőbb motívuma a fa, melyet főként tussal vagy szénnel készített sorozatképekben jelenít meg. Az 1960-as évek végén képein már megjelent a táj, majd a ház-motívum. Az 1970-es évek elején munkáiban inkább a papír fehérje válik dominánssá. 1984-ben véget ért a vándorló élet korszaka, innentől kezdve csendéleteket is fest.

Bér János

1957 óta él Franciaországban. A párizsi Képzőművészeti Főiskolán, majd az Iparművészeti Főiskolán tanult. Munkáiban nemcsak a színnek, formának és térnek, de a ritmusnak és a mozgásnak is fontos szerep jut. Az utóbbi években festményeit kollázstechnikával készíti. A különböző színű híg, akvarellhatást adó akrilfestékkel bevont piros, kék, sárga vagy zöld papírfelületeket festés után más-más formájú darabokra szabdalja, majd a fehér vászonra helyezve, addig változtatja ezek egymáshoz viszonyított helyét, amíg meg nem találja azt a pozíciót, amikor rögzítve is a mozgás érzését keltik. Un rouge ciel (Ed. Adam Biro, Párizs) címmel 1997-ben jelent meg festészethez fűződő gondolatait összefoglaló könyve.

Címlapn: Anna Mark: Concerto, 1980

Forrás: kultura; Wikipédia

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó