Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia törvényhozók a tegnapi napon valóban elfogadták azt az új internetes kalózkodás elleni törvényt, melyről lapunk is beszámolt nemrégiben. Az új szabályozás révén a visszaeső letöltögetőket akár egy évre is eltilthatják az internet-előfizetéstől.

A francia parlamentben jelenleg többséget alkotó közép-jobbos párt, az UMP (Union pour un Mouvement Populaire) az ottani szocialisták erős ellenkezését figyelmen kívül hagyva megszavazta a törvényt. Kritikusai szerint az elfogadott passzusok egyértelmű támadásként értelmezhetőek a közösségi és az egyéni szabadság ellen. Ha valakit jogvédett anyagok letöltésén kapnak, először a szolgáltató e-mailben figyelmezteti, aztán ajánlott levélben, ha ezután se függeszti fel a letöltést, akkor egyszerűen lekapcsolják a hálózatról.

Az eredeti tervezetben egy olyan passzus is szerepelt, hogy amennyiben valakinek letiltják az internet-előfizetését, annak akkor is fizetnie kell a szolgáltatás díjait, amíg büntetésben van. Ez szerencsére nem ment át, s jóval a végszavazás előtt döntöttek a módosításról. A törvényjavaslat egyéb pontjait viszont cikkelyről cikkelyre haladva elfogadták a képviselők, így már csak egyetlen lépés van hátra a hatálybalépés előtt.

A francia nemzetgyűlés elfogadó határozata után a gyakorlatban is kiderülhet, működhet-e egy ilyen megoldás. A jelenlegi szabályozás egyébként három év börtönnel vagy maximum 300 ezer eurós büntetéssel sújthatná a letöltőket, de a hosszas bírósági procedúrák miatt erre nemigen volt precedens eddig. Az új törvény gyakorlatilag automatizálná a folyamatot, s igaz, hogy enyhébb büntetéssel fenyeget, annak végrehajtása viszont valóban megtörténne.

A törvénynek ugyan számos ellenzője akad, de 10 ezer francia művész, zenész, filmkészítő és egyéb a kultúra területén tevékenykedő személy írt alá nemrégiben egy támogató petíciót. A Londonban székelő IFPI (International Federation of Phonographic Industry) szintén örömmel támogatja a javaslatot, s ha tehetnék, pajzson hordoznák körbe Nicolas Sarkozy elnököt, akinek a felesége egyébként már három saját zenei albummal is büszkélkedhet.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó