Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Elhalasztották határozatlan időre a párizsi Eiffel-torony újranyitását, amely eredetileg a koronavírus-járvány miatt Franciaországban kihirdetett általános karantén feloldásának másnapjától, december 16-tól lett volna ismét látogatható.

„Azoknak a látogatóinknak, akik már megváltották jegyüket december 16. és január 6. közötti látogatásokra, a belépők árát a jövő hét elején visszatérítjük”.

A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza – jelezte még október végén a látványosságot üzemeltető vállalat, a SETE.

A járvány tavaszi hullámakor az Eiffel-torony csaknem három hónapig volt zárva. Jean-Francois Martins, a SETE vezetője szerint már a lezárás előtt is napi alig 2500 látogatót fogadott a torony. A kötelező távolságtartás miatt a lifteket csak félig lehet megtölteni emberekkel és a karantént megelőző éjszakai kijárási korlátozás miatt a nyitvatartási idő is rövidült. A forgalomcsökkenést azonban elsősorban a külföldi turisták hiánya okozza, miután az Eiffel-torony látogatóinak 80-85 százaléka külföldi.


  • La tour Eiffel ne va pas tout de suite retrouver son public. La réouverture du monument programmée pour le 16 décembre, est finalement reportée « jusqu’à nouvel ordre ».
  • « Nos visiteurs ayant acheté des billets à l’avance pour des visites entre le 16 décembre et le 6 janvier 2021 seront remboursés en début de semaine prochaine ».
  • Avant le reconfinement, la tour Eiffel ne recevait que « 2.500 visiteurs par jour pour un monument capable d’en accueillir jusqu’à 25.000 », selon Jean-François Martins, le président de la Sete, même si le début des vacances de la Toussaint avait permis une légère remontée.
  • En cause : les mesures restrictives qui accompagnent la crise sanitaire. La distanciation sociale oblige à ne remplir qu’à moitié les ascenseurs de la tour et le couvre-feu qui avait précédé le reconfinement avait empêché la fermeture habituelle à minuit les week-ends.
  • L’absence de touristes avait creusé la chute de fréquentation, le monument accueillant normalement « 80 à 85 % » de visiteurs étrangers selon la Sete.

Forrás: demokrata / 20minutes

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó