Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Maurice Paponra 1999-ben egy francia bíróság tíz év börtönbüntetést szabott ki, amiért Franciaország német megszállása (1940-44) idején Gironde megye prefektusának minõségében aláírta a megyében élõ zsidók letartóztatását és deportálását kimondó rendeleteket. 
    
1945 után Korzika prefektusa, majd Párizs rendõrfõkapitánya lett. 1968-tól tagja volt a francia nemzetgyûlésnek, majd 1978-ban pénzügyminiszter lett Raymond Barre kormányában.
    
A deportálást túlélõ zsidók hozzátartozói egy újságcikk nyomán kezdtek akciót Papon felelõsségre vonása érdekében. Bár a vádemelés már 1983-ban megtörtént, bírósági szakaszba csak 15 évvel késõbb jutott az ügy. Az akkor 88 éves vádlott a letartóztatás elõl Svájcba szökött.
    
A bordeaux-i esküdtbíróság 1998 áprilisában kihirdetett ítélete bûnösnek találta másfélezer francia letartóztatásában és gyûjtõtáborba szállításában, de felmentette a gyilkosságokban való együttmûködés vádja alól. (Az elhurcolt zsidókat a németek tették fel a koncentrációs táborokba induló vonatokra.) Papon a tárgyalás során mindvégig ártatlannak vallotta magát, védekezése szerint az akkor érvényben volt törvényekkel összhangban járt el.
    
Három évet töltött börtönben, majd 2002-ben egészségi állapotára tekintettel 2002 õszén szabadlábra helyezték. Papont ez év február 8-án keringési rendellenesség miatt kórházba szállították, ahol kedden megmûtötték.
    
Ügyvédje bejelentette, hogy az egykori miniszter soha nem ismerte el a bordeaux-i büntetõtörvényszék 1998. április 2-án kimondott ítéletét. (Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó