Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Világcsúcsnak számító, 112 milliárd forintnak megfelelő bevétellel zárult a tavaly elhunyt francia divattervező, Yves Saint Laurent hagyatékából rendezett párizsi árverés.

Az évszázad árverésének is nevezett aukció első két napján elért 306 millió eurós eredményt szerda estig további bő 67 millióval sikerült megfejelni, a Christie,s árverése így a legsikeresebb, amelyet magángyűjteményből valaha szerveztek. Az eddigi rekord egy 1997-es New York-i árverés volt, amelynek során összesen 206 millió dollárért (48,5 milliárd forint) keltek el műtárgyak Victor és Sally Ganz hagyatékából.

A nyúlfejet és a patkányfejet gyűjtők vásárolták meg összesen 28 millió euróért...

A harmadik nap legnagyobb szenzációja két kínai állatszobrocska volt. A kincsek miatt újabb feszültség keletkezett az amúgy sem felhőtlen francia-kínai viszonyban, mert a pekingi vezetés a visszaszolgáltatásukat követelte. A bronzból készült XVIII. századi apró nyúlfejet és a patkányfejet azonban végül gyűjtők vásárolták meg összesen 28 millió euróért. Becsértékük "fejenként" 9 millió euró volt.

Az aukción sorra dőltek a rekordok. Minden korábbinál magasabb áron kelt el például Henri Matisse egy festménye; az 1911-es virágcsendélet 32 millió euróért cserélt gazdát. A Les coucous, tapis bleu et rose (Kankalinok kék és rózsaszín terítőn) címet viselő festményt előzőleg 12-18 millió euróra becsülték. Constantin Brancusi román szobrász egy művéért 29 millió eurót fizettek, és becsült árának hatszorosáért, 8,9 millió euróért kelt el Marcel Duchamp dadaista művész egy munkája.

A háromnapos aukción a tavaly elhunyt divattervező, valamint élet- és üzlettársa, Pierre Bergé mintegy 730 darabból álló magángyűjteménye kerül kalapács alá. A gyűjtemény összértékét eredetileg 300 millió euróra becsülték, de az árverés már az első napon a várakozásokat meghaladó, 206 millió eurós bevételt hozott.

A vevők döntő többsége európai, 30 százaléka pedig amerikai volt. A 373,5 millió eurós összbevétel egy részét az Yves Saint Laurent és Pierre Bergé Alapítvány kapja. A francia állam is beszállt a licitbe. A kulturális minisztérium 13,135 millió euró értékben vásárolt műkincseket párizsi múzeumok számára.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó