Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia oktatásügyi miniszter bejelentése szerint a júniusra tervezett érettségi vizsgák elmaradnak a koronavírus miatt. 

Helyette a diákokat az eddigi jegyeik alapján értékelik majd, ezek közé azonban nem tartoznak majd bele a járvány miatt kialakult távoktatásban szerzett jegyek. A francia érettségik történetében ez az első eset, hogy elmaradnak a vizsgák, amelyek idén mintegy 740 ezer diákot érintenek.
A jelenlegi álláspont szerint a diákoknál az első három negyedév jegyeit fogják figyelembe venni, a legoptimistább tervek szerint pedig május elején visszatérhetnek a diákok az iskolába, bár erre egyre kevesebb esélyt látnak. A tanulók bár kapnak jegyeket a távoktatás során is, ami most a kijárási tilalom miatt került bevezetésre, ezeket a tanárok nem fogják beleszámítani a végső értékelésbe. Ugyanakkor azt figyelembe fogják venni, hogy a diákok mennyire voltak aktívak a távoktatás során, és ez befolyásolhatja a jegyeket pozitív és negatív irányba is.

A francia érettségi vizsga, közismertebb nevén, a „bac” nagy hagyománynak örvend az országban, 1808-ban még Napóleon vezette be. A történelem során még soha nem volt rá példa, hogy elmaradjon az érettségi Franciaországban, éppen ezért is számít a mostani bejelentés rendkívül komolynak. Az érettségi idén mintegy 740 ezer diákot érint, a gyerekek jegyeit pedig nem csak a tanárok, de vizsga felügyelők is át fogják nézni, hogy ne legyen részrehajlás a tanárok részéről.

Source: sonline /francetvinfo

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó