Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia terrorelhárítás számos sikert ért el a közelmúltban: 2006-ban háromszáztizenhét terroristagyanús személyt tartóztattak le, tizenhét iszlám aktivistát utasítottak ki az országból, köztük négy imámot. A tavalyi év egyik legnagyobb fogása Safé Bourada lebuktatása volt. Bourada még 1995-ben öt merényletet hajtott végre, amiért hét év börtönre ítélték. Szabadulása után megpróbálta aktivizálni a börtönben toborzott terrorista sejtet, a terrorelhárító szervek azonban elegendõ bizonyíték beszerzése után újra bebörtönözték.

A Nouvel Observateur címû hetilap információi szerint a Toulouse-hoz közeli Artigat-ban egy szíriai születésû férfi olyan dzsihádista csoportot hozott létre, amelynek tagjai iraki és franciaországi bevetésekre készültek. Olivier Corel dzsihádista sejtje egy névtelen üzenet révén került a terrorelhárítás látóterébe.

A tuniszi francia nagykövetségre 2005-ben eljuttatott üzenet arra figyelmeztetett, hogy egy fiatal toulouse-i férfi, Sabri Essid merényletet készít elõ a város egyik bevásárlóközpontja, illetve a lyoni amerikai konzulátus ellen. A terrorelhárítás figyelni kezdte Essidet, és ennek során egy reiszlamizált algériai, marokkói és tunéziai fiatalokból álló csoportra bukkant, akik ugyanazt a mecsetet látogatták, és kapcsolatban álltak a szalafista Corellel. A csoport tagjai közül 2003 óta közel hatvanan mentek el Irakba harcolni, közülük több mint tízen meghaltak, legalább ketten öngyilkos merényletet követtek el, a többiek visszatértek Franciaországba. Ma közel harmincan ülnek közülük különbözõ francia börtönökben. 2006 végén Olivier Corelt is letartóztatták terrorista szervezkedés vádjával.

A francia terrorelhárító szervek szerint emellett legalább ekkora kárt tudnak okozni azok a magányos dzsihádisták, akik nem járnak mecsetbe, és nem hordanak két-három hónapos szakállat, mert könnyebben kieshetnek a titkosszolgálatok látóterébõl. Új jelenség továbbá, hogy ezek között az elszigetelt dzsihádisták között egyre több a magasan képzett, elit egyetemek diplomájával rendelkezõ személy.

A terrorveszély azonban megerõsödött az új elnök, Nicolas Sarkozy beiktatását követõen, miután az Abu Hafsz al-Maszri brigádjai – amely az al-Kaida európai szárnyaként aposztrofálja magját – „véres dzsihádot” hirdetett meg a „cionista keresztes vitéz” francia elnökkel szemben. A terrorszervezet magára vállalta a felelõsséget a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni merényletekért is, ugyanakkor több terrorizmus-szakértõ is kétségbe vonta ennek hitelességét. (Forrás: Hetek, Lukács András párizsi tudósító)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó