Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Eladhatatlanná vált a francia borkészlet jelentős része. Franciaországban tavaly 42 millió hektoliter bor készült, ez a világpiac 16 százaléka, és a francia termelés hagyományosan a második legnagyobb a világon. Csak Olaszországban készítenek ennél több bort, tavaly például 47,5 millió hektolitert.

A Le Progres azt írja, hogy kétmillió hektoliter francia bort most az Európai Unió engedélyével és uniós közpénzekből fel kell vásárolni a pincészetektől, mert nem tudnak vele mit kezdeni a borászatok. A járványban életbe léptetett korlátozások miatt a hazai fogyasztás visszaesett, és ez a legfontosabb felvevőpiac, de az amerikai export is minimálisra csökkent. Az eladatlan készletek súlyos logisztikai problémákhoz vezethetnek, mire jön az őszi szüret.

Ezért bioetanolt és alkoholos fertőtlenítő géleket készítenek a felvásárolt borokból. A termelők hektoliterenként 78 eurót kaphatnak a keretből, de a földrajzi elnevezés és oltalom nélküli borok után csak 58 euró jár majd. A kompenzációt a feladatra kiválasztott lepárlók kapják meg, nekik kell a pénzt továbbadni a programra jelentkező és borukat beszállító pincészeteknek.

Spanyolország és Olaszország is hasonló lépésekre kényszerül, Olaszországban részben a zöld szüretelést is támogathatják, vagyis a még éretlen termés leszedését.


  • La France va transformer le vin en gel hydroalcoolique.
  • Du gâchis, diront les mauvaises langues... La mesure vise en fait à aider les viticulteurs, fortement éprouvés par la crise du Covid-19. Deux millions d’hectolitres de vins non vendus sont concernés, qui seront incorporés dans du bioéthanol ou du gel hydroalcoolique.
  • La mesure exceptionnelle, permise par Bruxelles et financée sur fonds publics européens, doit s’étendre jusqu’au 15 octobre. Il s’agit en particulier de libérer de la place dans les caves avant les prochaines vendanges.
  • Chaque viticulteur qui le souhaite a jusqu’au 19 juin pour souscrire le volume qu’il souhaite distiller auprès de son distillateur local, a-t-il précisé. FranceAgriMer indemnisera les distillateurs qui seront chargés de répercuter les aides sur les producteurs.
  • Tous les vins de tous les bassins sont potentiellement éligibles, à l’exception des vins sans indication géographique de Bourgogne, Beaujolais, Alsace, Savoie, Jura, Charente et Cognac, qui représentent néanmoins de faibles volumes.
  • Les deux autres grands pays producteurs viticoles, l’Espagne et l’Italie, ont recours à des mesures similaires pour réguler les excédents, ainsi qu’à des «vendanges en vert», c’est-à-dire des destructions de grappes immatures sur les ceps, que la France ne subventionne pas.
  • L’alcool issu de la distillation de crise est exclusivement réservé à l’industrie, pour la fabrication de bioéthanol, ou pour la pharmacie et les cosmétiques notamment pour la production du gel hydroalcoolique utilisé pour freiner la transmission de l’épidémie.


Source : leprogres - g7hu

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó