Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Rév LíviaRév Lívia, világszerte elismert zongoraművésznő megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését; a Becsületrendet az 1947 óta Franciaországban élő művész a Párizsi Magyar Intézetben vehette át.

Az intézet közlése szerint Rév Líviának Eve Ruggieri, ismert francia újságíró, zenei műsorvezető adta át hétfőn este a kitüntetést. Ruggieri köszöntőjében felidézte a művésznő életének nagy pillanatait: amikor ötévesen elhatározta, hogy zongoraművész lesz, tanulóéveit, Magyarországról a Raoul Wallenberg-féle svéd útlevéllel való menekülését és végül Párizsba érkezését.

"Micsoda szerencsénk van nekünk franciáknak, hogy Rév Lívia úgy döntött, Franciaországban marad! A Francia Köztársaság és mi személy szerint is meg vagyunk tisztelve" - idézte az újságíró beszédét a magyar intézet közleménye.

Rév Lívia - Varró Margit és Weiner Leó tanítványa - 1946-ban két hétre elegendő pénzzel érkezett Franciaországba. Párizs, amely eredetileg csak egy megálló lett volna a New York felé vezető úton, végül az otthona lett. "Éreztem - szinte isteni megérzés volt - hogy, annak ellenére, hogy még a nyelvet sem beszélem, itt kell, hogy maradjak" - emlékezett vissza Rév Lívia, aki családja és barátai körében vette át a Becsületrendet.    

Éreztem, annak ellenére, hogy még a nyelvet sem beszélem, itt kell, hogy maradjak.

Miután megköszönte Nicolas Sarkozynek, a Francia Köztársaság elnökének a kitüntetést, ígéretet tett arra, hogy amíg erővel bírja, dolgozni, tanulni fog, és igyekszik majd minél több fiatalnak átadni a tudást és a zene szeretetét.    

A művésznő az 50 éves karrierjének koncertplakátjaival díszített koncertteremben a kitüntetés átvétele után kedvenceit, Chopint és Debussyt játszotta a mintegy száz meghívottnak.

Rév Lívia 1916-ban született Budapesten, csodagyerekként indult, már 9 évesen koncertezett, és számos díjat nyert. 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bartók, Kodály, Dohnányi jelenlétében.

Párizsban világkarrier várta: Sir Adrian Boult, André Cluytens, Eduard Jochum, Ralf Kubelik, Hans Schmidt-Isserstedt, vagyis a világ leghíresebb karmesterei hívták meg.

Repertoárjának törzse a klasszikus és romantikus zeneirodalom, de Bachtól Bartókig szívesen játszik más zenét is. A BBC Rádió egy különleges "vaktesztjén", amelynek során a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin-noktürnsorozatokat hallgattatták meg neves szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e   művekből valaha készült legjobb felvételnek.

A kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban tartott Magyarországon is mesterkurzusokat. Az elmúlt években többször is fellépett Budapesten, 2005-ben például önálló Debussy-szólóestet adott a Művészetek Palotájában, óriási elismerést aratva. 2006-ban, 90. születésnapja alkalmából Pro Cultura Hungarica díjjal is kitüntették.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó