Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Francia nyelvű internetes portált indított közép-európai, s azon belül is elsősorban magyar vonatkozású kulturális események népszerűsítésére a párizsi Dialogues France-Europe Centrale (Franciaország-Közép-Európa Párbeszéd) Alapítvány. A portálon online könyvesbolt is működik.

Az első párizsi Magyar Irodalmi Fesztivál 2007-es megrendezését követően újabb hiánypótló kezdeményezéssel lepte meg a magyar és közép-európai kultúrák iránt érdeklődő francia közönséget a Dialogues France-Europe centrale Alapítvány: francia nyelvű internetes oldalt indított közép-európai, s azon belül is főleg magyar vonatkozású irodalmi, kulturális események népszerűsítésére - olvasható az alapítvány közleményében.

A kulturális hírportálon szinte napi rendszerességgel jelennek meg új információk.

A francia viszonylatban egyedülálló portál hírt ad magyar és magyar származású írókhoz, művészekhez kötődő, francia nyelvterületen megvalósuló programokról, köztük író-olvasó találkozókról, konferenciákról, koncertekről, színházi előadásokról, filmvetítésekről, kiállításokról, valamint a magyar kultúra iránt érdeklődő francia művészeket és értelmiségieket is bemutat.

Az internetes oldalon online könyvesbolt is működik, ahol a könyvekről szóló kritikák segítségével ismerkedhet a kínálattal az olvasó. Folyóirata pedig francia érdeklődésnek megfelelő válogatásban francia és magyar nyelvű tanulmányokat, cikkeket tartalmaz. A kulturális hírportálon szinte napi rendszerességgel jelennek meg új információk, s hamarosan interaktív elemekkel is bővül - szerepel a kommünikében.

A portál koncepcióját Virág Ibolya, Párizsban élő műfordító-könyvkiadó dolgozta ki, aki szerint az internet korában a kulturális jelenlét weboldal nélkül elképzelhetetlen, de ugyanakkor nagyon sok függ attól, hogy sikerül-e a célközönség elvárásainak megfelelő formában kommunikálni a sok információt. Véleménye szerint az eddig beérkezett olvasói üzenetek és könyvrendelések azt jelzik, hogy komoly igény van a különböző magyar és közép-európai tartalomra.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó