Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy új jogszabály értelmében az ország minden jövőbeli középületének legalább felerészben fából vagy más, természetes anyagból kell felépülnie.

A francia kormány fenntarthatósági megfontolásokból hozta meg a döntést, amelyet 2022-től kezdenek átültetni a gyakorlatba. A jogszabály minden olyan építményre vonatkozik majd, amit Franciaország állama támogat "ezeknél a felhasznált anyagok ötven százalékának minden esetben fának vagy más természetes anyagnak kell lennie."

Julien Denormandie város- és lakhatásügyi miniszter az Unesco február 5-ei Élet a jövő városában című konferenciáján azt is elmondta, az ihletet a 2024-es párizsi olimpiához épülő komplexumtól nyerte, ahol minden nyolc emeletnél magasabb épületet teljesen fából építenek meg.

A fenntartható várostervezés jegyében emellett a kormány 20 millió eurót fordít a külvárosi területeken létesítendő „urban farmokra”, amelyekkel a helyi zöldség- és gyümölcstermesztést erősítenék a nagy üvegházgáz-kibocsátású szállítás elkerülése érdekében.

Kép: A 2024-es párizsi olimpiára készülő épületegyüttest a Jakob + MacFarlane tervezőiroda álmodta meg

Forrás: elobolygonk

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó