Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tegnap a francia védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie "fenyegette meg" Elefántcsontpartot, hogy Franciaország legkésõbb tavaszszal kivonul az országból, ha bizonyos feltételek nem teljesülnek. A miniszter szerint a franciák "segíteni akarnak, de nem mindegy, milyen körülmények között". A valamikori francia gyarmat, Elefántcsontpart a függetlenné válása után is Párizs befolyási övezete maradt, de az elmúlt években kitört zavargások kifejezett franciaellenessége arra utal, hogy ez a befolyás végképp megszûnõben van. Francia állampolgárok ezrei kényszerültek elhagyni elefántcsontparti otthonukat. Jelenleg a francia katonai erõk az ENSZ és az afrikai államok "kérésére" tartózkodnak az országban, hogy a rendet fenntartsák, a békés lakosságot védjék. "Katonáinkat és anyagi erõinket áldozzuk fel, s mindez egyre kevésbé éri meg", nyilatkozta a miniszter.

Az új togói elnök, Faure Gnassingbe Franciaország Egyenlítõi-Afrikában és Nyugat-Afrikában összesen 6 935 000 négyzetkilométernyi területet gyarmatosított a XIX. század végén. S akkor csupán Fekete-Afrikáról beszéltünk, a kontinens északi részén lévõ Maghreb-országokat nem említettük. A Magyarország területének mintegy 75-szörösén kialakított befolyási övezet a francia nyelv, kultúra és gazdaság számára kulcsfontosságú lett, a "nagyhatalmi státus" pedig a francia nemzeti érzés szempontjából volt fontos. Mára mindez a múlté. Franciaországnak a XXI. század elején szembe kell néznie azzal, hogy az említett területeken nemcsak a befolyása, de a francia nyelv is háttérbe szorul.

A francia sajtó évek óta a "merjünk kicsik lenni, Európával újra nagyok" - jelmondathoz akarja hozzászoktatni a közvéleményt az afrikai térvesztés kapcsán. A togói elnök, az 1967 óta hatalmon lévõ Gnassingbé Eyadéma február 5-én bekövetkezett halálával a franciák újabb megbízható szövetségesüket vesztették el Afrikában. Az 1992-ben megbukott Mobutu Sese Seko kongói diktátor és az 1993-ban elhunyt Félix Houphouet-Boigny elefántcsontparti elnök után Párizs még eggyel kevesebb olyan államfõre építheti afrikai külpolitikáját, akivel elsõsorban személyes, baráti viszonyt tartott fenn. Eyadéma, a gyarmati hadsereg egykori katonája a lendületét vesztett "Francia-Afrika" jellegzetes képviselõje volt - írta például a Libération. A Le Figaro is a még meglevõ személyes kapcsolatokról beszél a francia Afrika-politika kapcsán: "A volt francia gyarmatokon, amelyek évtizedeken keresztül csak formális függetlenséget élveztek, a kormányok politikai stabilitását is az államfõ és a párizsi politikusok közötti szálak biztosították".

Jacques Chirac elnök gyakori utazásai a térségben azt mutatják, hogy az Afrika-politikának belpolitikai tétje is van. Kérdés, hogy a francia közvélemény hogyan tudja az újabb és újabb kudarcokat feldolgozni.
(Forrás: Népszabadság)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó