Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A hideg miatti fogyasztási csúcs ellenére Franciaország más országokból - Norvégiából, Hollandiából, valamint Egyiptomból és Algériából - teljesen pótolni tudja az orosz-ukrán gázvita miatt kieső orosz gáz mennyiségét - közölte pénteken Gérard Mestrallet, a GDF-Suez energiavállalat elnöke.

Az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjújában az orosz Gazprom legfőbb francia partnerének vezetője megerősítette, hogy három nappal ezelőtt az Ukrajnán keresztül érkező gázszállítás Franciaország felé is teljesen leállt. Francois Fillon miniszterelnök korábban "teljesen elfogadhatatlannak" ítélte meg a helyzetet. Hangsúlyozta, "nem hagyhatjuk, hogy így maradjon a helyzet", de jelezte: a franciaországi gázellátás középtávon nincs veszélyben.

A franciaországi gázellátás középtávon nincs veszélyben.

Christine Lagarde gazdasági miniszter szerint Franciaország "kevéssé van kitéve" az orosz-ukrán gázvitának. Franciaország gázellátásának 15 százalékát biztosítja orosz gázból, a fennmaradó 85 százalékot többek között Norvégiából (32,5 százalék), Hollandiából (19 százalék), Algériából (17 százalék), valamint Egyiptomból, Nigériából, Líbiából és Nagy-Britanniából szerzi be Párizs. Az ország "átlagos fogyasztás" esetére a GDF-Suez vezetőjének becslése szerint 80 napi tartalékkal rendelkezik.

Gérard Mestrallet elmondta: a kieső orosz mennyiségek pótlására a GDF-Suez növelte a más országokból érkező szállításokat, elsősorban Norvégiából és Hollandiából, de érkezik cseppfolyós gáz Algériából, és Trinité és Tobagóból, Katarból, valamint egyiptomi gáz szállítására plusz hajót bérelt Franciaország.

Mindeközben a gázfogyasztás rekordot döntött az elmúlt három nap alatt Franciaországban: "Negyven százalékkal több természetes gázt fogyasztunk, mint tavaly ilyenkor" - közölte a GDF-Suez vezetője. Gérard Mestrallet szerint az orosz-ukrán konfliktusnak nem lesz hatása Franciaországban a gáz árára, amelyet "a kormány egész télre befagyasztott".

Hozzátette: "Áprilistól csökkeni fog (a gázár)". A GDF-Suez vezetőjének közlése szerint az Ukrajnán áthaladó gázszállítás újraindításának ellenőrzésére a nemzetközi megfigyelői csoport keretében az energiavállalat négy, oroszul beszélő francia szakembert küld Ukrajnába és Berlinbe.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó