Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jövõ év február elsejétõl tilos lesz a rágyújtás a közterületeken, általános-és középiskolákban, boltokban, üzletekben - mondta a kormányfõ. Közterületnek minõsülnek a pályaudvarok, múzeumok, kormányhivatalok és boltok, a tiltás azonban a magánházakra és a települések utcáira nem vonatkozik. 

A hagyományosan dohányzó ügyfélkörrel rendelkezõ vállalkozások - így a dohányboltok, az éttermek, táncos szórakozóhelyek, diszkók majdnem egy év haladékot kapnak a rendelet érvényesítésére, és rájuk csak 2008. január elsejétõl vonatkozik a jogszabály. 

A rendelet megszegõi - magánszemély esetében - 75 euróra (több mint 20 ezer forint) bírságolhatóak. Amennyiben valamely üzleti vállalkozást kapnak rajta a jogszabály figyelmen kívül hagyásán, a büntetés alkalmanként 150 euró (csaknem 41 ezer forint). 

Európában Írország volt az elsõ, amely 2004-ben bevezette a nyilvános helyeken való dohányzás tilalmát, s e példát különbözõ szigorúságú rendeletek követték Svédországban, Skóciában, Norvégiában és Spanyolországban. Belgium, Nagy-Britannia, Észak-Írország és Portugália jövõre tervezi a dohányzás korlátozását. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó