Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Egy felmérés szerint a nagyobb nyugat-európai államokban Ségolene Royalt látnák legszívesebben a francia elnöki székben. A szocialista jelöltre "voksolna" 16 százalék - derül ki a Harris Interactive internetes felmérésébõl, melyet Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában végeztek a Financial Times napilap számára. A konzervatív Nicolas Sarkozyre mindössze hét százalék jutna.
Ségolene Royalra Spanyolországban és Itáliában voksolnának a legtöbben. Az európai uniós politikusok közül egyébként a szocialista jelölt egyik legádázabb híve éppen José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök.
Mindezektõl függetlenül továbbra is Sarkozy a francia elnökválasztás elsõ számú esélyese. A CSA intézet felmérése szerint a magyar gyökerekkel rendelkezõ "Sarko" 26 százalékon áll, hárommal elõzi meg a második helyen álló Royalt. A centrista Francois Bayrou 21, a szélsõjobboldali Jean-Marie Le Pen 21 százalékon áll. Más irodák ettõl eltérõ adatokkal jönnek ugyan elõ, de náluk is ugyanez a sorrend (A TNS-nél például Bayrou csak 17 százalékra tenne szert). Más kérdés, hogy egyik felmérést sem szabad készpénznek venni, a közvélemény-kutatók rendre arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is magas a bizonytalanok aránya, ezért rendkívül bizonytalan a helyzet. A voksolás elsõ fordulójára vasárnap, a második pedig két héttel késõbb lesz. (Forrás: Népszava Online)
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó