Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Új mozgalom van éledőben Franciaországban: tömeges nemfizetés a szupermarket pénztáránál.

A Rennes-i és Grenoble-i akciók után egy párizsi üzletben, a Monoprix áruházláncnál történt szilveszterkor erőszakos "jóárasítás". Előzetes bejelentés után mindegy 50 fő - javarészt hajléktalan, papírok nélküli emberek - 13 megrakott beváráslókocsival a kasszához mentek, ahol bejelentették: nem fizetünk! Természetesen tárgyalás kezdődött az áruház vezetésével, amely végül úgy döntött elengedi az önjelölt Robin des Bois-kat.

Kép a Grenoble-i akcióról"Szilveszter egy nagyon jelentős nap egy olyan üzletlánc számára, mint a miénk" - magyarázták a Monoprix-nél. "Az üzlet igazgatója és az akalmazottak azon voltak, hogy az eset a lehető leggyorsabban és a legkisebb feltűnést keltve érjen véget. Mivel a vita igen feszült volt, kénytelenek voltunk engedni."

"Biztonsági emberekkel körülvéve hagytuk el az üzletet - meséli az akció egyik résztvevője. Még volt időnk elmondani a többi vásárlónak az akció indítékát." Ez utóbbiak közül is néhányan hasznot húztak a jelenetből és szintén fizetés nélkül távoztak.

Az akciót megelőző kommünikében a "demonstrálók" kifogásolják, hogy állítólag válság van, miközben az üzletek telis-tele vannak, a reklámok pedig fogyasztásra szólítanak. Ez széles rétegek számára elérhetetlen és jogosnak érzik tettüket.

A kocsik roskadásig voltak rakva lazaccal, libamájjal, pezsgővel, melyet később a párizsi hajléktalan-negyedben szétosztottak.

Az esetet követően a Monoprix megtette a feljelentést ismeretlen tettesek ellen, az okozott kár mintegy 5000 euró (1 millió 350 ezer forint).

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó