Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Lipietz család által kezdeményezett perben tavaly nyáron a toulouse-i bíróság mintegy hatvanezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte az SNCF-et és a francia államot. A per során a Lipietz család jogi képviselõi azzal érveltek, hogy az SNCF aktív közremûködõként vett részt a deportálásokban, harmadosztályú jegyárat számított fel minden egyes deportált után, ezzel szemben embertelen körülmények között szállította a hetvenötezer deportáltat, akik közül csak kétezer-ötszázan tértek vissza élve.

{mosimage}

A tavalyi bírósági döntést követõen közel kétezer hasonló kártérítési pert kezdeményeztek a deportáltak családjai, a kártérítés jelen pillanatban azonban távolinak látszik. A toulouse-i bíróság döntésével szemben ugyanis az SNCF fellebbezést nyújtott be – a francia állam viszont nem –, s ezt fogadta el március 27-én a fellebbviteli bíróság.

A bíróság jogértelmezése szerint az SNCF állami vállalatként az állam utasításainak engedelmeskedett, így a felelõsség egyedül a francia államot terheli. Az ügy külön érdekessége, hogy az SNCF-et Arno Klarsfeld, a híres nácivadász Serge Klarsfeld fia képviselte. (Serge Klarsfeld kezdeményezte a Klaus Barbie, a lyoni hóhér, Marice Papon és más háborús bûnösök elleni eljárásokat. 1979-ben az ODESSA nevû, exnácikból álló szervezet merényletet követett el ellene, hogy megállítsa.) Arno Klarsfeld értelmezése szerint az SNCF elítélése a felelõsség helytelen keveredését eredményezné; a deportáltakat szállító vonatok szerinte már induláskor német irányítás alá tartoztak, így a felelõsség nem a Francia Államvasutaké. A bíróság döntését követõen a Lipietz család bejelentette, hogy az ügyet a Legfelsõbb Bíróság elé viszik. (Forrás: Hetek, Lukács András)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó