Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jerôme KervielMeghökkentő interjút közölt egy francia lap a világ egyik leghírhedtebb brókerével, Jerôme Kerviellel. Az írásban a szakértő elárulja, hogy a 2005-ös londoni terrortámadásokon 145 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett percek alatt, valamint azt is mondja, hogy "Nekem 1 millió euró semmi volt. Õrült kockázatokat vállaltam és csillagászati összegeket kerestem".

Jerôme Kerviel, Franciaország második legnagyobb bankjának, a Societe Generale-nek egykori brókere döbbenetes interjút adott a párizsi Le Parisien-nek. Elárulta, hogy 2005. július 7-én, a londoni terrortámadásokon ő személy szerint hatalmasat kaszált, ugyanis a német biztosító társaságnak, az Allianznak részvényeit shortolta, (az árfolyamuk esésére "fogadott"), amikor pedig az 52 halálos áldozatot követelő robbantásokról megérkeztek a hírek, azok bizony esésnek is indultak.

Hirtelen megütött a gondolat, hogy én mennyire boldog vagyok, miközben másokat bombáznak. Kirohantam a mellékhelységbe és hánytam.

"Mindenki pénzt veszített azon a napon. Kivéve engem. Az általam felvett pozícióknak köszönhetően néhány perc alatt 500 millió eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 145 milliárd forintot - a szerk.) kerestem. Ez volt a jackpot. Örültem" - vallotta be a szakértő, majd folytatta:

"Aztán hirtelen megütött a gondolat, hogy én mennyire boldog vagyok, miközben másokat bombáznak. Kirohantam a mellékhelységbe és hánytam. A gyengeség azonban nem tartott sokáig, visszamentem a kereskedési szobába és leültem dolgozni."

"2007-ben augszutus és szeptember között minden áldott nap kerestem pénzt. Egy jobb napon egy kereskedő 30-40 ezer eurót keres. Nekem 1 millió euró semmi volt. Őrült kockázatokat vállaltam és csillagászati összegeket kerestem" - mondja Kerviel, aki szerint felettesei csak készpénzgépnek hívták őt. Ez nem is csoda ha igaz amit állít, ugyanis szerinte 2007-ben csak ő 1.4 milliárd eurót (mintegy 400-410 milliárd forintot) keresett a bankjának.

Aztán jött a krach

Mint ismeretes, a 32 éves szakember akkor lett világszerte híres, amikor egy évvel ezelőtt kiderült, hogy túlzottan nagy pozíciókat vállalat rossz irányba és ezzel 4.9 milliárd euró veszteséget okozott a SocGennek.

A felvett pozíciók akkorák (kb. 50 milliárd euró) voltak, hogy 2008. január 21-én -az egyébként három napig tartó - kényszerlikvidálásuk majdnem 10%-os mínuszba kényszerítette Európa talán leginkább meghatározó tőzsdeindexét, a frankfurti DAX-ot.

A szakértő a bíróság előtt elismerte, hogy átlépte kereskedési limitjeit és okiratokat hamisított, de azt állítja, hogy felettesei tudtak róla, hogy mit csinál. A SocGen elismeri, hogy nem volt megfelelő a kockázatkezelő rendszerük, de azzal védekeznek, hogy egyik menedzser sem tudott arról, hogy mit művel Kerviel. "Miért kellett volna dokumentumokat hamisítania, ha tudtunk volna az ügyleteiről?" - teszik fel a kérdést.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó