Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mintegy 700 ezer háztartás maradt áram nélkül szombat reggel Franciaország délnyugati részén, és fennakadások vannak a vonatközlekedésben is a térségen végigsöprő heves szélviharok nyomán - közölte a francia áramszolgáltató és a vasúttársaság.

{nomultithumb}

A széllökések a tengerparton érték el a legnagyobb sebességet, 173 kilométert óránként, míg a szárazföldön Mont de Marsan városában mérték a legnagyobb értéket, óránként 140 kilométert.

Az orkánszerű szélvihar miatt több repülőteret, köztük a bordeaux-it le kellett zárni, és akadozik a vasúti és közúti közlekedés a sínekre hullott faágak és törmelék miatt. Bordeuax-tól délre egyetlen vonat sem közlekedik, és a Közép-Pireneusok régióban is szüneteltetik a vasúti közlekedést. A vihar a tengeri hajózást is gátolja, mert felkorbácsolja a hullámokat. A hatóságok felszólították a délnyugati régió lakóit, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak otthon. Esetleges áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

Michel Francony, az ERDF áramszolgáltató elnöke az Europe 1 rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy amint a szélvihar kelet felé halad, percről percre növekszik a villanyáramtól megfosztott háztartások száma. Mint mondta, ez a szám már megközelíti az egymilliót. Az ERDF ezer munkatársa fáradozik az áramszolgáltatás helyreállításán, de a helyenként járhatatlan utak megnehezítik munkájukat.

A mostani időjárás arra az 1999-es nagy viharra emlékeztet, amikor csaknem 4 millióan maradtak áram nélkül, és több mint három hétbe került, amíg az ERDF-nek sikerült helyreállítania az áramszolgáltatást. Akkor 88-an haltak meg a természeti csapás következtében Franciaországban.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó