Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jean-Jacques Le Chenadec nem volt gazdag ember. A Párizstól északra fekvõ Stains kisvárosban lakott, és amióta kitörtek a zavargások, szinte betegesen féltette a kocsiját. A múlt pénteken is arról beszélgetett az utcán egyik szomszédjával, hol is lehetne biztonságosan parkolni, amikor egy csuklyás fiatalember odalépett hozzá. A fiatalember csak azt kérdezte Jean-Jacques Le Chenadectõl, mirõl is beszélget a szomszédjával. A válasz, miszerint "az autónkról beszélünk", sértõ lehetett a csuklyás számára, mert azonnal ütött - ököllel. Tegnap az autóját féltõ férfi belehalt a sérüléseibe.

Minden eddiginél hevesebb zavargások voltak hétfõre virradó éjjel Franciaország-szerte. A Párizstól délre lévõ Grigny-ben két rendõrt sebesítettek meg lõfegyverrel a tüntetõk. Mindketten kórházban vannak, ahol Nicolas Sarkozy belügyminiszter meglátogatta õket.

Újdonság a tüntetõk magas száma és harckészsége: Grigny-ben négyszázan néztek farkasszemet a rendfenntartókkal, és a kézifegyverek mellett utcaköveket is használtak. Újdonság az is, hogy olyan városokban is zavargások voltak, ahol korábban ilyesmi sohasem fordult elõ - két településen keresztény templomot is felgyújtottak.

Égõ autó Változatlanul sok iskola esik a támadások áldozatául, Nantes-ban egy óvoda, Saint-Maurice (Val-de-Marne megye) városában pedig egy bölcsõde lett a gyújtogatók célpontja. Colombes délnyugat-párizsi elõvárosban egy autóbuszon utazó tizenhárom hónapos gyereket is fejen találtak egy kõvel. Az erõszakos cselekmények kiterjedtek olyan nagyvárosokra is, mint Lille, Strasbourg vagy Marseille.

A francia belbiztonsági tanács Jacques Chirac államfõ vezetésével ülésezett, itt Dominique de Villepin miniszterelnök bejelentette, hogy a televízióban vázolja a kormány elképzeléseit a válság felszámolásáról. Chirac elnök "nagyon határozott" intézkedéseket ígért, a rendõrségtõl és az igazságügyi szervektõl az eddigieknél erélyesebb fellépést kért.

Hétfõre virradóra minden eddiginél több, 1408 autó égett ki, és 395 személyt tartóztattak le. A zavargások tizenegy napja alatt 4700 jármûvet gyújtottak fel, és több mint 1220 személyt állítottak elõ. A fiatalok kicsi, mozgékony csoportokban cselekszenek, és SMS-en kommunikálnak egymással. A helyi csoportok között "verseny" alakult ki, melyikük tud nagyobb pusztítást véghez vinni.

A Franciaországi Iszlám Szervezetek Szövetsége fatvában (iszlám vallási rendeletben) ítélte el az erõszakos cselekményeket, és nyugalomra szólította fel a muzulmán fiatalokat.

Az iszlám fátyol viselésének iskolai tilalma a franciaországi zavargások egyik oka - vélte Recep Tayyip Erdogan. A török miniszterelnök szerint a folyamat a franciaországi iskolákban kezdõdött, mert az iszlám fátyol iskolai viselését tiltó törvény csak erõsítette a bevándorlók kirekesztettségi érzését, s ez erõszakot szült. (MTI)

A Külügyminisztérium fokozott körültekintést javasol a Franciaországba utazó magyar állampolgároknak. A magyar kiutazók különösen az éjszakai órákban kerüljék el Párizs és a nagyvárosok - többek között Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Rennes, Rouen, Strasbourg és Toulouse - peremkerületeit. Ugyanakkor egyelõre fennakadás nélkül mûködik a tömegközlekedés: a repülõterek és a nemzetközi buszpályaudvarok, valamint a vasútállomások a szokásos eszközökkel és módokon megközelíthetõk. Párizs belvárosa változatlanul biztonságos - írja a Külügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint sem hozzájuk, sem a párizsi nagykövetséghez mindeddig nem érkezett magyar segítségkérés. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó