Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kimagaslóan sok hibás bejegyzést tartalmaz a Systeme de traitement des infractions constatées (STIC) francia rendőrségi nyilvántartás. Ezt állapította meg a François Fillon miniszterelnökhöz eljuttatott jelentésében a Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) nevű francia adatvédelmi felügyelet.

A nyilvántartásban napjainkban információk találhatók a fél országról.

A szervezet úgy véli, hogy az 1995 óta létező, de hivatalosan csak 2001 óta működő adatbázis hibái és pontatlanságai oda vezettek, hogy eddig becslések szerint egymillió embert bocsájtottak el a munkahelyéről vagy nem vettek fel dolgozni. Az indok az volt, hogy benne vannak az STIC rendszerében. Az STIC minden személyes adatot megőriz a gyanúsítottakról, az elítélt bűnözőkről és az áldozataikról. A nyilvántartásban napjainkban információk találhatók a fél francia nemzetről (!) és az adatokat a rendőrség évente körülbelül 20 millió alkalommal ki is kéri vagy fel is használja.

A CNIL vizsgálói bebizonyították, hogy a bejegyzések 83 százaléka részben vagy teljes egészében hibás vagy rossz. Vannak elírási hibák, de előfordult, hogy személyeket is összecserélték, így az áldozatból egyik pillanatról a másikra elkövető lett. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a rendszert nem frissítik kellő rendszerességgel, így az esetleg felmentett vádlottaknak szinte semmi esélyük sincs a történtek elfelejtésére és a társadalomba való visszailleszkedésre.

A francia adatvédelmi felügyelet rendszeresen készít jelentéseket. A szervezet legutóbb, tavaly júliusban például a DCRI francia titkosszolgálat által létrehozandó új Exploitation documentaire et valorisation de l'information générale (Edvige) nevű nyilvántartása kapcsán fejtette ki aggályait. A francia belügyminisztérium pont a CNIL nyomására volt kénytelen utóbb magyarázkodni.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó