Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Huszadik éve létezik magyar szak és magyar könyvtár párizsi egyetemen, és ugyanennyi ideje francia szak Magyarországon. A PMI három napos programját december 7-9. között az élõ WEB-es közvetítésen keresztül nem csupán a helyszínrõl lehetett nyomon követni.

Az Egyetemközi Magyar Tanulmányok Központját (CIEH) a Sorbonne Nouvelle-Paris III Egyetemen 1986-ban hozták létre. A magyar tanszék és a külön magyar könyvtár megalapításának 20. évfordulója alkalmából – francia és magyar partnerekkel közösen – szervezte meg a Párizsi Magyar Intézet azt a nemzetközi konferenciát, amelynek célja, hogy különbözõ kultúrák találkozásának fényében bemutassa a magyarságra vonatkozó kutatások mai helyzetét a társadalomtudományokban. Az elõadások a megadott hármas nézõpontnak – idõ, tér, nyelv – megfelelõen a következõ tudományterületeket ölelik fel: földrajz, irodalom és irodalomkritika, közgazdaságtudomány, kulturális antropológia, nyelvtudomány, politológia, szociológia és történelem.

A szekció- és plenáris ülések magyarországi elõadói a következõ témákat elemezték:
„Az irodalom, mint a történelem tanúja” (Szávai János, ELTE, Paris IV)
„A kortárs magyar irodalom arcai” (Tverdota György, ELTE)
„A nemzetközi elit képzése egy többnemzetiségû államban. A magyarországi egyetemen végzetek vizsgálata európai szemmel (1867-1948)” (Hadas Miklós, Corvinus Egyetem)
„A magyar nacionalizmus Trianon elõtt és után” (Rpmsics Ignác, ELTE)
„A könyves tapasztalatok technikái, a hatás tartalma” (Monok István, Országos Széchényi Könyvtár)
„A vállalatok mint a gazdasági átalakulás tényezõi” (László Csaba, CEU)

A konferencia nemcsak a kutatások jelenlegi helyzetét világította meg, hanem azt a képet is, amelyet azokon keresztül Magyarországról nyerhetünk. A résztvevõk, túllépve a magyar kultúra határain, vizsgálódásaikat közép-európai perspektívába illeszthették.

A sikeres együttmûködésnek köszönhetõen a tanácskozás megnyitóján részt vett és beszédet mondott Robert Del Picchia, a francia Parlament felsõ házának szenátora, a Szenátus Francia-Magyar Baráti Társaságánek elnöke; Pamuk Sándor, a franciaországi Magyar Nagykövetség ideiglenes ügyvivõje; Pierre Civil, a Sorbonne Nouvelle Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke; Yves Beauvois, a francia Oktatási és Tudományos Minisztérium Európai Ügyek Osztályának vezetõje; Csernus Sándor, a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet nemzetközi kulturális és tudományos igazgatója, a PMI korábbi igazgatója; Bárdosi Vilmos, az ELTE Romanisztikai Intézetének igazgatója; Patrick Renaud, a CIEH igazgatója valamint Ecsedi Derdák András, a párizsi Collegium Hungaricum egy éve kinevezett igazgatója. (Forrás: NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó