Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia fõváros utcáit ellepték a kerékpárosok, sok irodai alkalmazott gördeszkán és görkorcsolyán igyekszik a munkahelyére.

A közlekedési dolgozók szakszervezete meghatározatlan idõre hirdette meg a sztrájkot. A tiltakozásokhoz szerdán este csatlakozik a Párizsi Opera és a francia nemzeti színház, a Comédie Francaise, majd a jövõ héten minisztériumi dolgozók, tanárok és más közalkalmazottak is leteszik a munkát.

Az egyetemisták is tiltakoznak, Franciaország 85 egyetemébõl 13-at megszálltak a diákok. Kedden már összetûzés is volt az egyik Párizs közeli egyetemen a rendõrök és az egyetemisták között. A rendõrség gumibotot és könnygázt vetett be a Párizstól nyugatra fekvõ Nanterre-ben a hallgatók szétoszlatására.

Elemzõk szerint a következõ napok sztrájkmozgalma lesz a törésteszt Nicolas Sarkozy francia elnök számára. A különleges közalkalmazotti nyugdíjkedvezményeket már 1995-ben megpróbálta felszámolni Jacques Chirac akkori elnök, de beletört a bicskája: a sztrájkok miatt kénytelen volt meghátrálni.
Nicolas Sarkozy kedden - az Európai Parlament strasbourgi ülésén - keményen kijelentette, hogy semmi sem tántoríthatja el a céljától, és a reformot végigviszi. (Forrás: Klubrádió)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó